Öğretmenlerin ingilizce yazma dersi ile ilgili inançları ve bunların öğrenci inançları ve sınıf içi yazma dersi uygulamaları ile karşılaştırılması - Kaşmer, Zuhal (My University, 2011)
KISA ÖZET Öğretmenlerin İngilizce Yazma Dersi ile İlgili İnançları ve Bunların Öğrenci İnançları ve Sınıf içi Yazma Dersi Uygulamaları ile Karşılaştırılması Hem nicel hem nitel araştırma tekniklerinin kullanıldığı bu çalışma, öğretmenlerin

yazma dersi ile ilgili inançlarını ve bunların öğrenci inançları ve sınıf içi uygulamaları ile karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Bu çalışma, öğretmenlerin yazma dersinde öğrenci ihtiyaçları, öğretim, geribildirim ve değerlendirme hususlarında bildirdiği inanç ve uygulamaları araştırmayı, öğretmenlerin bildirdiği inançların cinsiyet, yaş, öğretmenlik deneyimi, profesyonel/ eğitim geçmişi, lisans eğitimi, hizmetiçi eğitim ve dil öğrenme deneyimi gibi değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini, öğrencilerin yazma dersine yönelik ihtiyaçları ve motivasyonu, öğretmenleri tarafından kullanılan teknikler, hata düzeltme ve geribildirim hususlarındaki inançlarını ortaya çıkarmayı ve öğretmenlerin yazma dersi ile ilgili inançları ile öğrencilerin yazma dersi ile ilgili inançları arasında uyum olup olmadığını bulmayı amaçlamıştır. Bu çalışma ayrıca, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarının izlendiği yazma derslerinin genel özellikleri araştırmayı ve öğretmenlerin yazma dersine yönelik bildirdiği inançlar ile sınıf içi uygulamaları arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Son olarak, bu çalışma öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarının dil öğrenme deneyimleri, lisans eğitimi, hizmetiçi eğitim, öğretmenlik deneyimleri ve bağlamsal faktörlerden nasıl etkilendiğini bulmayı amaçlamıştır. Bu çalışmanın katılımcıları, Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan 40 yazma öğretmeni ve 358 öğrencidir. Çalışma için gerekli olan veriler, Öğretmenler için Yazma Dersi ile ilgili İnanç Anketi (TBQ), Öğrenciler için Yazma Dersi ile ilgili İnançlar Anketi (SBQ), gözlemler ve öğretmenlerle yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 15 ile analiz edilirken, gözlem ve görüşmelerden elde edilen veriler için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, derste kullanılan materyal ile öğrenci ihtiyaçları arasında uyum olmadığını ve bu sebeple öğretmenlerin materyalin içeriğinde ve yapısında değişiklikler yapmak istediğini ortaya çıkarmıştır. Çalışmada yer alan öğretmenlerin, çoğu zaman yazılı, sözlü ve direk geribildirim verdiğini ve onların içerikten çok dilsel kullanıma önem verdiği bulunmuştur. Sonuçlar, deneyimsiz öğretmenler ile deneyimli öğretmenler arasında dersi planlama, dersten once hazırlık yapma, öğrencileri motive eden davranışlar sergileme ve süreç odaklı yazma teknikleri kullanma bakımından anlamlı farklılık ortaya çıkarmıştır. 0-3 yıllık deneyimsiz öğretmenler, deneyimli öğretmenlere göre daha fazla plan ve hazırlık yapmakta, daha çok öğrencileri motive eden davranışlar sergilemekte ve süreç odaklı yazma teknikleri uygulamaktadır. Diğer bir anlamlı farklılık ise lisans eğitiminde yazma dersi alanlar ile almayanlar arasında ortaya çıkmıştır. Lisans eğitiminde yazma dersi alan öğretmenlerin daha fazla plan ve hazırlık yaptığı, daha çok öğrencileri motive eden davranışlar sergilediği ve süreç odaklı yazma teknikleri kullandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bulgular hizmet içi eğitimde yazma dersi ile ilgili eğitim almış öğretmenlerin almayan öğretmenlere göre ölçme ve değerlendirmeye daha fazla vakit ayırdığını ortaya koymuştur. Bu çalışma aynı zamanda yazma öğretimi konusunda öğretmen inançları ile öğrenci ihtiyaçları arasında uyum olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra, öğretmen inançları ile sınıf içi uygulamalarının çoğu zaman uyum içinde olduğu sonucuna varılmıştır. Öte yandan, öğretmenlerin müfredat ve sınavlar gibi faktörler tarafından kısıtlandığı takdirde, inançları ve sınıf içi uygulamaları arasında uyumsuzluk ortaya çıkarmıştır. Son olarak, bu çalışma dil öğrenim deneyimlerinin, lisans eğitiminin, hizmetiçi eğitimin ve öğretmenlik deneyimlerinin öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarını etkilediğini göstermiştir. Yazma Öğretimi, Öğretmen İnançları, Sınıf Gözlemi ABSTRACT Teachers’ Beliefs about English Writing Instruction and Their Relevance to Their Learners’ Beliefs and Classroom Practices The present study, which was based on a mixed methods approach, attempted to investigate the relevance of English writing teachers’ beliefs about writing instruction to to their students’ beliefs and to their classroom practices. This study aims to explore writing teachers’ beliefs regarding writing instruction in terms of needs and planning, instructional phase, feedback and assessment in writing courses. Secondly, it aims to investigate if teachers’ self-reported beliefs about teaching writing change according to their gender, their age, years of teaching experience, professional/ educational background, their background in pre-service training, in service training, and their language learning experience. Thirdly, it tries to examine students’ beliefs about writing instruction in terms of their needs and their motivation, techniques used by their teachers, error correction and feedback. Fourthly, it aims to find out the relevance of writing teachers’ beliefs to their students’ beliefs about writing instruction. Then, it aims to explore the general characteristics of writing instruction in teachers’ observed teaching practices and to discuss the relationships between teachers’ self-reported beliefs about teaching writing and their instructional practices. Finally, it aims to find out how writing teachers’ practices are affected by language learning experience, pre-service training, in-service training, teaching experience and contextual factors. The participants of the study were 40 writing teachers and 358 students at Marmara University, School of Foreign Languages. The data were collected through Writing Teachers’ Beliefs Questionnaire (TBQ), Students’ Beliefs Questionnaire (SBQ), classroom observations and interviews. The data gathered from the questionnaires were analysed through SPSS 15 using frequency distribution and t-tests. The data gathered from the observations and interviews were analysed through content analysis. The findings revealed that there was not a match between the material and students’ needs and so teachers wanted to make some changes in the content and the organization of the materials. It was found that teachers used written and verbal feedback most of the time, gave direct feedback and focused more on local issues such as grammar and mechanics. The results indicated that there was a significant difference between experienced and inexperienced teachers in terms of planning instruction, getting prepared, motivating students and using process approach techniques. Inexperienced teachers with 0-3 years experience plan instruction, make preparations, perform motivating behaviours and use process writing techniques more than the teachers with over 3 years experience. Another significant difference was found between teachers who had pre-service training and teachers who did not have pre-service training in writing. It was also found that teachers with pre-service training plan instruction, make preparations, perform motivating behaviours and use process writing techniques more than the teachers without pre-service training. Moreover, findings revealed that teachers with in-service training in writing spend more time on assessment. The study indicated that there was a match between teachers’ beliefs and students’ beliefs regarding writing instruction. Futhermore, it was concluded that teachers’ beliefs were most of the time consistent with their practices. However, some inconsistencies occurred when teachers were constrained by contextual factors such as curriculum and exams. Finally, the study revealed that prior language learning experiences, pre-service training, in-service training and teaching experiences influence teachers’ classroom practices. Key Words: Writing Instruction, Teachers’ Beliefs, Classroom Observation
Keywords: Öğrenim ve Öğretim_Yabancı Dil; Yabancı Dil_İngilizce