TÜRK GİYİM SEKTÖRÜNDE YENİ BİR E-TİCARET MODELİ: ÖZEL ALIŞVERİŞ SİTELERİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Genelde e-ticaret özelde tüketiciye yönelik elektronik alışveriş uygulamaları ve bu alanda sürekli çeşitlenip güncellenen e-iş modelleri hangi sektörde olursa olsun hızla çoğalıyor. Bu hızlı değişim, çevrimiçi tüketicileri anlayıp satın alma kararlarını tahmin edecek modelleri tasarlama ve test etme ihtiyacının önemini de artırdı. Bu çalışmanın amacı Türkiye de çevrimiçi özel satın alma kavramını ve e-servis kalitesi boyutlarının bu özel sitelerde alışveriş kararlarına etkilerini araştırmaktır. E-S-QUAL ve E-recS-QUAL ölçekleri kullanılarak müşteri tatmini ve satın alma niyetini etkileyen e-servis kalite boyutlarını araştıran model 2012 ve 2014 yıllarında tekrarlanan boylamsal bir araştırma ile test edildi. 2012 yılında toplanan verilerde özel satın alma kararlarında e-servis kalitesini belirleyerek müşteri tatminini sağlayan anlamlı boyut olarak "elektroniketkinlik" öne çıkarken, 2014 yılında veriler "elektronik temas" faktörünün de anlamlı bir değişken olarak modele eklendiğini gösterdi

The B2C domain of e-commerce and the recent e-business models targeting consumers in any sector are becoming popular rapidly. This accelerated change makes it very important to design and test models in the process of both understanding online consumers and predicting their purchase intentions. The objective of this study is to investigate the factors influencing private shopping conceptin Turkey. The model based on the scales of E-S-QUAL ve E-recS-QUAL explaining the effects of various factors on private shopping intentions is developed and then tested empirically through a longitudinal study with two different surveys conducted in 2012 and 2014. While the data collected in 2012 showed that the dimension of e-service quality with a significant impact on private shopping decisions was"efficiency",the data collected in 2014 added the second emerging e-service quality dimension of "contact" with a significant impact on customer satisfaction leading to e-purchase intention. The implications of the findings both in theory and practice are discussed
A NEW E-TRADE MODEL IN TURKISH CLOTHING SECTOR: ELECTRONIC RETAILING