Farklı ülkelerdeki İngilizce okutmanlarının ortak dil olarak İngilizce farkındalığı ve görüşleri - Kocuk, Nesrin Neslihan (My University, 2024)
İngilizce, dünyada dil eğitiminde önem ve gereklilik olarak geçerliliği sürdürmektedir. Dünyanın küreselleşmesinde ve ülkelerin uluslarasılaşmasında bir araç olan İngilizce işlevini bu bağlamda yürütmektedir. Günümüzde, farklı anadili olan insanların iletişim aracı olarak İngilizceyi kullandıkları görülmektedir. İngilizce eğitimi üzerine yapılan araştırmalar ve çalışmalarda Ortak Dil olarak İngilizce kavramı ortaya çıkmış ve eğitim-öğretim alanında etkisini göstermiştir. Bu çalışma, katılımcıların Ortak Dil olarak İngilizce kavramı üzerine farkındalıkları ve görüşlerini karşılaştırarak incelenmesini amaçlanmıştır. Çalışmada, katılımcıların Ortak Dil Olarak İngilizce algılarının, dil pedagojisi, dil politikası, ders materyalleri ve öğretim yöntemleri üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma için detaylı bir araştırma sonunda Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Macaristan ve Türkiye’den katılımcılar seçilmiştir. Katılıcımlar çalıştıkları üniversitelerde İngilizce eğitimi vermektedirler. Bu katılımcılar devlet üniversitelerinde çalışan deneyim sahibi anadili İngilizce olmayan okutmanlardan oluşmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, detaylı veriler toplanması adına araştırma deseni olarak durum çalışması seçilmiştir. Çalışmada, verilerin kapsamlı olarak alınması amacıyla karma yöntemden yararlanarak nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Nicel verilerin toplanması için başka bir çalışmadan, araştırmacı tarafından geçerlilik ve güvenilirliğinin yapılmış olan Ortak Dil olarak İngilizce farkındalık anketindeki ölçekler kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanılması için, okutmanlar ile Ortak Dil olarak İngilizce ve ders planları üzerine yarı yapılandırılmış görüşmeler Zoom adlı çevrimiçi bir platform üzerinde yapılmıştır. Nitel verilerin analizi için MAXQDA analiz programında temalar oluşturulmuş ve bu temalar incelenmiştir. Ana temalar ve alt temalara bakıldığında ders planlarındaki 4 beceri içeriği, öğrenci ihtiyaçları, aksan ve telaffuz, öğretme teknikleri ve müfredat gibi toplam 24 tema analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, ölçek analizinde her okutmanın Ortak Dil olarak İngilizce kavramı farkındalık seviyeleri birbirine yakın çıkmıştır. Üniversite seviyesinde en az deneyimi olan Hırvatistan’da çalışan okutman aralarında en yüksek farkındalığa sahip olan katılımcıdır. Her okutman iletişim aracı olarak İngilizcenin ortak dil işlevi gördüğü kanaatindedir. Dil politikası olarak Ortak dil olarak İngilizce desteklenmiş ve teşvik edilmesi üzerine yorumlarda bulunulmuştur. Ders materyallerinde kültürel çeşitliliğin arttığını ama İngiltere bazlı yayınevlerinin yaygın olarak tercihinin halen devam ettiği beyan edilmiştir. Yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucu, okutmanların hem Ortak Dil olarak İngilizce farkındalığı hem de Ortak Dil olarak İngilizce kavramı dostu görüşlerinin yoğunlukta olduğu görülmüştür. Okutmanlar telaffuz ve gramer hatalarına iyimser bakmış ve genel olarak iletişim becerilerini önde tuttuklarını söylemiştir. Nicel veri ve nitel veri sonuçları karşılaştırıldığında ise okutmanların aksan, dil becerileri ve öğretim yöntemi konularına bakış açılarında farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda, elde edilen veriler göz önünde bulundurulduğunda okutmanların temel anlamda Ortak Dil olarak İngilizce kavramı farkındalığı olduğunu ve görüşlerinde bunu destekledikleri görülmüştür. Katılımcıların sınıf uygulamalarında öğrencinin üretkenliğini ve becerileri ön plana koymaları üzerine Ortak Dil olarak İngilizce farkındalığın var olduğu ve teşvik edildiği görülmüştür. Okutmanların görüşmelerde verdiği akademik becerileri içeren cevaplardan ve kullanılan materyallerden dolayı Standart İngilizce, Yabancı dil olarak İngilizce, İkinci Dil olarak İngilizce kavramlarının yükseköğretim kademesinde etkisinin sürdürdüğü anlaşılmıştır. Buna rağmen okutmanların öğretim teknikleri ve iletişim becerilerine önem gösterdiği görüşleri Ortak Dil olarak İngilizcenin etkisinin ve farkındalığının varlığı sonucuna varılmıştır.

English has continued to have an important and play an essential role in language education in the world. English functions as a tool in the internationalization and globalization of the world. Nowadays, people with different native languages appear to use English as a means of communication. In research studies conducted on English as a foreign language education, the concept of English as a Lingua Franca has shown its impact in the field of education. This study aims to analyze and compare the participants’ awareness and views of English as Lingua Franca. In the study, it is aimed to analyze the awareness and views of English as Lingua Franca in four areas; language pedagogy, language policy, course materials, and teaching methods. For this study, participants were selected from Bulgaria, Czech Republic, Croatia, Hungary and Turkey after a detailed research. Participant instructors teach English at the university they work for. These participants consist of experienced non-native English speaking instructors working at well-established old state universities. For purposes of this study, case study method was chosen as the research design in order to collect more detailed data. In the study, qualitative and quantitative data were collected by using mixed methods in order to obtain comprehensive data. In order to collect quantitative data, ELF-Awareness survey’s selected parts, whose validity and reliability were established by the survey’s developer, were used. In order to analyze the data, the SPSS software program was used. Semi-structured interviews about English as Lingua Franca and semi-structured interviews about views on the lesson plans were conducted on an online platform called Zoom to collect qualitative data. For the analysis of qualitative data, themes were created by using the MAXQDA analysis program and these themes were analyzed. After finalizing main themes and sub-themes, themes such as the 4 skill contents in the lesson plans, student needs, accent and pronunciation, teaching techniques and curriculum were analyzed. As a result of this study, in the scale analysis, the awareness levels of each instructor about the concept of English as Lingua Franca were found to be close to each other. It is found that the English as a Lingua Franca awareness was the highest in the Croatian instructor who has the least experience in working at a university. It was concluded that participants saw English as a common language as a means of communication. As a language policy, English as a Lingua Franca was supported and they commented on its being encouraged. It is observed that cultural diversity in course materials has increased, but UK-based publication companies are still widely preferred. As a result of the semi-structured interviews, it was seen that the instructors were both aware of English as a Lingua Franca and had friendly views on the concept of it. It was concluded that the instructors viewed pronunciation and grammatical errors optimistically and generally prioritized communication skills. When the results of quantitative data and qualitative data are compared, it was concluded that there were differences in the views toward accent, skills and teaching methods of the instructors. As results of the study, considering the data obtained, it was seen that the instructors were basically aware of the concept of English as a Lingua Franca and supported its views. The participants prioritized student productivity and skills in classroom practices which showed there is an awareness and support for English as Lingua Franca. Also, it has been understood that the concepts of Standard English, English as a Foreign Language, and English as a Second Language continue to have an impact at the higher education level due to the answers given by the instructors in the interviews, which include academic skills and the materials used. However, according to the views of instructors based on their teaching techniques and showing importance in communication skills, it has been concluded that the influence and the awareness of English as a Lingua Franca has increased.
Perceptions and awareness levels of diverse group of English instructors on elf
Keywords: awareness of English as a Lingua Franca; English as a Lingua Franca; English language; English teachers, Training of; İngiliz dili; İngilizce eğitimi; İngilizce öğretmenleri, Yetiştirilmesi; İngilizce yoğun dil programları English education; intensive English language programs; Ortak Dil olarak İngilizce; Ortak Dil olarak İngilizce farkındalığı; Ortak Dil olarak İngilizce görüşleri; Öğrenim ve öğretim; Study and taching; views about English as Lingua Franca