Prosperity, Gender Equality and Economic Development inthe MENA Region - (:unkn) unknown (My University, 2021)
In this study, the effects of macroeconomic fundamentals, prosperity, andgender equality factors on economic development are examined in 18Middle East and North Africa (MENA) countries. Even though the MENAregion countries have gone through advancements in the average wealthand prosperity levels in recent years, these positive changes have not beensufficient to prevent the region to fall behind other world regions in therankings of development and economic growth. A panel data analysis iscarried out for the time duration 2009 and 2019. This period coincides withboth before and after the Arab Spring period. A wide spectrum of indicatorsis used to understand how different aspects of prosperity and genderequality can affect growth in the MENA region. In this way, a collective andcomprehensive approach is adopted in the empirical analysis. One of thedependent variables, the productive capacity is calculated as a compoundindicator which accounts for resource rents, GDP and working-agepopulation. Two composite indicators, economic environment andinstitutions are used in the main estimations. Market access andinfrastructure, investment environment, enterprise conditions, and economicquality are integrated to generate the variable economic environment.Governance, safety and security, and personal freedom are compounded tocreate the variable institutions. Later, these two composite indicators’components are controlled individually in the estimations in order to carryout a robustness check analysis. It is found that female labor forceparticipation, foreign direct investment, social capital, natural resource rents,education, a better economic environment, and improvements in safetysecurity can positively affect economic growth, total factor productivity andproductive capacity. On the other hand, the overall quality of institutionsand proportion of women representatives in national parliaments do notseem to significantly impact economic development in these MENAcountries.

Bu çalışmada makroekonomik temeller, refah ve cinsiyet eşitliği faktörlerinin ekonomik kalkınma üzerindeki etkileri 18 Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkesinde incelenmiştir. MENA bölgesi ülkeleri son yıllarda ortalama zenginlik ve refah seviyelerinde ilerlemeler yaşamış olsalar da, bu olumlu değişiklikler bölgenin kalkınma ve ekonomik büyüme sıralamasında diğer dünya bölgelerinin gerisinde kalmasını engellemeye yeterli olmamıştır. 2009 ve 2019 zaman periyodu için bir panel veri analizi yapılmıştır. Bu dönem aynı zamanda Arap Baharı öncesi ve sonrasına denk gelir. Refah ve cinsiyet eşitliğinin farklı yönlerinin MENA bölgesinde büyümeyi nasıl etkileyebileceğini anlamak için geniş bir gösterge yelpazesi kullanılmıştır. Bu şekilde ampirik analizde kolektif ve kapsayıcı bir yaklaşım benimsenmiştir. Bağımlı değişkenlerden biri olan üretken kapasite, doğal kaynak kiraları, GSYİH ve çalışma çağındaki nüfusun etkilerini içeren bileşik bir gösterge olarak hesaplanır. Ana tahminlerde iki bileşik gösterge, ekonomik ortam ve kurumlar kullanılmıştır. Pazar erişimi ve altyapısı, yatırım ortamı, işletme koşulları ve ekonomik kalite, ekonomik ortam değişkenini oluşturmak için entegre edilmiştir. Yönetim, emniyet ve güvenlik ve kişisel özgürlük, kurumlar değişkenini oluşturmak için birleştirilmiştir. Daha sonra, bu iki bileşik göstergenin bileşenleri, bir sağlamlık kontrolü analizi gerçekleştirmek için tahminlerde ayrı ayrı kontrol edilmiştir. Ayrıca ampirik tahminlerde, 2011'deki Arap Baharı hadisesi, kadınların işgücüne katılım oranı, doğrudan yabancı yatırım (FDI), işsizlik oranı, doğal kaynak kiraları, ulusal parlamentodaki kadınların yüzdesi de kontrol edilmiştir. Kadınların işgücüne katılımının, doğrudan yabancı yatırımın, sosyal sermayenin, doğal kaynak kiralarının, eğitimin, daha iyi bir ekonomik ortamın ve emniyet-güvenlikteki iyileştirmelerin ekonomik büyümeyi, toplam faktör verimliliğini ve üretim kapasitesini olumlu etkileyebileceği bulunmuştur. Öte yandan, kurumların genel kalitesi ve ulusal parlamentolardaki kadın temsilcilerin oranının, bu MENA ülkelerinde ekonomik kalkınmayı önemli ölçüde etkilemediği gözükmektedir.
MENA Bölgesi'nde Refah, Cinsiyet Eşitliği ve Ekonomik Kalkınma