Sanatsal yaratıcılık ve zeka ilişkisine müziğin etkisinin incelenmesi - Kurt, Esra (My University, 2019)
Bu araştırmanın konusu sanatsal yaratıcılık ve zekâ ilişkisini irdeleyerek bu ilişkiye müziğin etkisini gözlemlemek; üstün yeteneklilik ve sanatsal yaratıcılık arasındaki ilişkide müziğin rolünü yorumlamaktır. Müziğin resim alanındaki yaratıcılığı etkileme oranının farklı zekâ gruplarındaki çocuklarda nasıl farklılık gösterdiği incelenerek söz konusu zekâ gruplamalarının temelindeki bilişsel becerilere dayalı tutum ile çağdaş bir yaklaşım olan çoklu zekâ kuramı karşılaştırılmalı olarak yorumlanacaktır.Alan yazında sanatlar arası etkileşim, resim-müzik, zekâ, yaratıcılık gibi konularda ayrı ayrı bazı araştırmalar yapılmış olsa da bir bireyin üstün yetenekli olarak adlandırılmasında sanatsal yaratıcılığın yeriyle ilgili pek fazla eleştirinin veya araştırmanın olmayışı araştırmacıyı bu konuda çalışmaya sevk eden önemli unsurlardan biri olmuştur.İlköğretim çağındaki normal zekâ düzeyinde ve üstün yetenekli niteliğindeki çocukların karşılaştırılacağı bu çalışmada alan yazındaki diğer uygulamalardan farklı olarak resim-müzik etkileşiminin yaratıcılık boyutu ele alınırken farklı zekâ gruplarındaki çocuklara resimlerini yaratım aşamasında aşina olmadıkları çok sesli koro müziği dinletilmiş olmasıdır. Bu sayede öğrencilerin gelişmiş toplumlarda karşımıza çıkan çok sesli koro müziğiyle tanışmaları ve bu müziğin yaratıcılıklarına etkisini yorumlamayı sağlamak da hedeflenmiştir.

The subject of this research is by examining the relationship between artistic creativity and intelligence to observe the effect of music on this relationship; to interpret the role of music in the relationship between giftedness and artistic creativity By examining how the degree of the influence of music on the creativity in the field of painting differs by children in different intelligence groups, the applications based on cognitive skills at the base of these intelligence groupings and the multiple intelligence theory which is a contemporary approach will be examined comparatively.Although there are some researches in the literature on subjects such as interaction between art forms, painting-music, intelligence and creativity, the fact that there is not much criticism or research about the place of artistic creativity in the nomination of an individual as a highly gifted person has been one of the important factors that led the researcher to work on this subject.In this study in which children of primary intelligence level and highly gifted children will be compared, unlike other applications in the literature, while the creativity dimension of painting-music interaction is taken into consideration, polyphonic choral music that the children are not familiar with, was used during the painting creation process of children of different intelligence groups. In this way, it is also aimed to introduce students to the very polyphonic choir.music encountered in developed societies and to measure the effect of this music on their creativity.
Keywords: Creation (Literary, artistic, etc.); Creativity; Çok Sesli Koro Müziği Art; Çoklu Zekâ; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Intelligence; Multiple Intelligence; Polyphonic Choir Music; Sanat; Yaratıcılık; Yaratma (Edebi, sanatsal, vb.); Zekâ