Türkiye’de siyasal İslâm’ın AB’ye yaklaşımı: Millî görüş ve AKP örneklerinin karşılaştırmalı analizi - Gürer, Hasan (My University, 2016)
Lider kadrosu siyasal İslâm’ın içinde yetişen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, 21. yy’ın hemen başında Türkiye Cumhuriyeti’nin merkezî değer sisteminin karşısında bir çevre olarak iktidara gelmesi ve 14 yıldır bu görevi sürdürmesi, AKP’nin üzerine detaylı bir çalışma yapılması ihtiyacını doğurmuştur. Çevre hareketi olan ve 28 Şubat sürecini bizzat yaşayan AKP kurmaylarının her adımı merkezin elitleri tarafından büyüteç altında tutulmuştur. Bu sebeple AKP, selefi olan Millî Görüş geleneğinden ayrıldığını ileri sürerek, insan hakları ve demokrasi normları çerçevesinde Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefine yoğun enerji sarf etmiş, bu hedef bağlamında da kendi politikalarını meşrulaştırmıştır. Ancak detaylı bir literatür taraması, MGH ile AKP’nin karşılaştırmalı analizinin, MGH öncesi İslâmcılık faaliyetlerini dikkate almaksızın yapılamayacağını göstermiştir. Bu sebeple söz konusu çalışmada MGH öncesi İslâmcılığın inşa edilme sürecine, merkez-çevre dikotomisi içerisindeki yerine ve Avrupa’ya dair geliştirdikleri söylemlere ayrı bir bölüm ayrılmıştır. Bu çalışmada modern anlamda inşa edilen İslâmcılığın, İslâmcılığı kimlik ededinen MGH’nin ve son olarak AKP’nin merkez-çevre dikotomisi içerisindeki yeri, Avrupa’ya ve Avrupa Birliği’ne dair geliştirdikleri söylemler ile politikalara ek olarak tüm bu söylem ve politikalardaki süreklilikler ve değişimler detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Merkez-Çevre, İslâmcılık, Millî Görüş Hareketi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri

It is felt the need of studying AKP in detail whose leader staff developed in political Islam, who came into power as a periphery in the face of central system of value at the very beginning of 21st century and have maintained this duty for 14 years. Every step of AKP staff that is a periphery movement and experienced February 28 process in person, have examined by elites of central. Therefore, AKP by asserting its departure from its predecessor, National Vision Movement, expended intense energy on the aim of full membership to the European Union in the framework of human rights and democracy norms and in the context of this aim, legitimated its policies. But a detailed literature review showed that a comparative analysis of National Vision Movement and AKP can’t be done without not considering pan-islamist activity before National Vision Movement. Therefore in respective study a different section is reserved for construction process of pan-islamism before National Vision Movement, its place in centre-periphery dichotomy and its discourses about Europe. In this study, pan-islamism’s, National Vision Movement’s and lastly AKP’s place in centre-periphery dichotomy, its discourses and policies towards Europe and European Union and additionally continuities and changes in all of these discources and policies are approached in detail. Center-Periphery, Pan-Islamism, National Vision Movement, Justice and Development Party, Turkey-European Union Relations
Keywords: İslam; İslam ve siyaset; Siyasal yönleri; Türkiye