Primer osteoartrit olgularında plazma ve sinovyal sıvı doku faktörü ve koagülasyon parametrelerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç. Dejeneratif eklem hastalıklarında sinovyadaki fibrin birikimi hastalığın prognozunu ağırlaştıran sebepler arasındadır. Bu çalışmada total diz artroplastisi (TDA) ameliyatına girecek olan hasta grubunun sinovya ve kanlarındaki doku faktörü (DF) ve diğer koagülasyon faktörlerinin değişimlerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem. Bu çalışmada kontrol grubuna kıyasla (n=20), hasta grubunun (n=20) sinovya ve plazmalarında DF miktarı ve ilgili olan diğer ekstrensek koagülasyon faktörleri incelendi. Plazma ve sinovyanın DF düzeyleri ELISA yöntemi ile, diğer koagülasyon faktörleri ve protrombin zamanı ticari kitlerle, fibrinojen otomatik koagülometrede ve C-reaktif protein nefelometrik yöntemle ölçüldü. Bulgular. Hasta grubunun DF seviyeleri hem sinovyada, hem de plazmada anlamlı olarak yükselmiştir (p<0,001 ve p<0,05). Bununla birlikte diğer ekstrensek sistem faktörleri de olguların sinovyalarında kontrol grubuna göre artmıştır. Sonuçlar. TDA ameliyatına girecek olan olguların sinovya ve plazmalarında artmış DF’ den kaynaklandığını düşündüğümüz yüksek fibrin miktarı hasta grubunda koagülasyon ve enflamasyonu tetikleyebileceğinden hastalık sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu çalışmada gözlemlenen DF ve diğer bazı ekstrensek sistem faktörlerinin plazmada ve özellikle sinovyadaki artışları koagülasyonu aktif hale getirerek bu hasta grubundaki tromboz riskini arttırdığını düşünmekteyiz.

Aim. Since in degenerative joint diseases accumulation of fibrin is one of the reasons for intensifying the disease’ prognosis. In this study we aimed to investigate the changes of tissue factor (TF) and other coagulation parameters in cases who will have an operation of total knee arthroplasty surgery. Methots. In our current work, control group (n=20) and patient group (n=20) were examined in comparison according to the TF and other extrinsic coagulation factors. TF levels of plasma and synovia were determined by ELISA method whereas other coagulation factors and protrombin time are evaluated with commercial kits, fibrinogen is determined by automatic coagulometer and C-reactive protein nephelometric method. Results. TF levels of the patient group increased significantly both in synovia and plasma (p<0.001 and p<0.05). Besides, other extrinsic system factors increased in cases’ synovia in relation to the control group. Conclusion. The high amount of fibrin, which we believe is related to increased TF in synovia and plasma, may trigger coagulation and inflammation in the patient group and may negatively affect the disease process. TF increase, which was observed in this study, may accompany rises in synovia and activate coagulation which in return may result in thrombosis risk in the patient group.
Investigation of tissue factor and coagulation parameters in plasma and synovia of patients with primary osteoarthritis
Keywords: Hücre Biyolojisi; Hematoloji