Film Noir’dan Neo-Noir’a geçiş - İpek, Deniz (My University, 2004)
Soyadı :Deniz İpek letişim Bilimleri letişim Bilimleri Prof. Dr. Esra Biryıldız Tez Türü ve Tarihi :Yüksek Lisans - Kasım 2004 nema, Kara Film, Suç, Postmodernizm, Amerikan Sineması

FILM NOIR'DAN NEO-NOIR'A GEÇİŞ Her sanat dalında olduğu gibi sinemanın da tarihsel gelişim süreci içerisinde etkilendiği sosyopolitik ve ekonomik olaylar ile sanatsal ve felsefi akımlar yeni türlerin oluşmasına katkıda bulunmuştur. Bu türler içerisinde en çok tartışılanlardan biri de Film Noir, yani Kara Film'dir. Merkezine suç temasını yerleştiren Film Noir Birinci Dünya Savaşı ertesinde altın çağını yaşadıktan sonra girdiği duraklama döneminden 1960lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nin geçirdiği siyasal ve toplumsal çalkantılardan fazlasıyla etkilenerek çıkmış ve yeniden popüler olmuştur. Bu çalışmada Film Noir türünün Neo-Noir'a dönüşme sürecinde geçirdiği köklü değişimin 1960lı yılların sonundan itibaren her on yıllık dönemin kendi sosyopolitik koşulları ve Amerikan sinemasının yükselen trendleri ile ne derece parallellik arzettiği belli başlı filmler temel alınarak gösterilmeye çalışılmıştır. Neo-Noir'ın klasik Kara Film örneklerine yapılan bilinçli göndermelerle dolu olmasının yanısıra eskisine oranla çok daha sert bir dil, daha karamsar bir atmosfer, düzden ziyade çok katmanlı bir anlatım ve popüler kültür motifleriyle bezenmiş postmodern bir yapıya büründüğü görülmektedir. Name and Surname :Deniz İpek Field :Communication Sciences Programme :Communication Sciences Supervisor :Professor Esra Biryıldız Degree Awarded and Date :Master - November 2004 Key Words :Film Noir, Neo-Noir, Postmodernism Cinema, American Cinema ABSTRACT TRANSITION FROM FILM NOIR TO NEO-NOIR As it is the case with every form of art, in its course of historical development cinema, too, has been greatly influenced by the sociopolitical and economic events as well as the new movements in the other fields of art and philosophy, which have contributed to the birth of new cinematic genres. Among those genres, one of the most controversial ones is Film Noir, which takes crime as its essential motif. Having been affected by the changes that the United States of America has been through, Film Noir has gradually regained its popularity since the late 1960s after the unproductive period that followed its golden age enhanced basically by the wounds of World War I. In this work, the degree of parallelism between the new trends in the American cinema, which has been inevitably influenced by the sociopolitical events, and the radical transition process from Film Noir to Neo-Noir is attempted to be shown through certain films. It's seen that besides the deliberate references to classical Film Noir pieces, Neo-Noir films seem to have adopted a stronger language, a much more darker atmosphere, an anti-linear narrative style and a visual style with a postmodern twist deeply affected by popular culture motifs.
Keywords: Filmler; Gösteri sanatları; Sinema; Topluluk önünde gösteriler