6 yaş grubu çocuklarda “benlik algısını desteklemeye yönelik sosyal-duygusal hazırlık programı” nın etkiliğinin incelenmesi - Turaşlı, Nalan Kuru (My University, 2006)
Bu çalışmanın genel amacı, “Benlik Algısını Destekleyen Sosyal-Duygusal Hazırlık nın 6 yaş çocukların “benlik algısı, okula hazırlık becerileri ve sosyal-duygusal uyum düzeyleri “ üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışma temel olarak iki aşamadan oluşmuştur: İlk aşama, Demoulin Çocuklar İçin Benlik Algısı Ölçeği (6 yaş)’nin dilsel eşdeğerlik, geçerlik güvenirlik çalışması; ikinci aşama, “Benlik Algısını Destekleyen Duygusal-Sosyal Hazırlık nın yazılması ve programın oluşturulması ve ardından çalışma gruplarının oluşturularak uygulamanın gerçekleştirilmesidir. Çalışmada, deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu 2004-2005 eğitim öğretim yılında Bostancı Atatürk İlköğretim Okulu Anasınıflarına devam eden 40 çocuk ve annelerinden oluşmaktadır. Ayrıca ölçeğin geçerlik güvenirlik çalışması 6 yaş grubunda toplam 170 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler, veri türüne göre, gruplar arasındaki farklara bakmak için ilişkili ve ilişkisiz grup t testi, çeşitli özellikler arasındaki ilişkilere bakmak için ise Pearson Moment Korelasyon Katsayısı, deney ve kontrol gruplarının başlangıçtaki özellikleri arasındaki farklara bakmak için Kay-kare tekniği kullanılmıştır. Kullanılan istatistiksel yöntemlerin çözümlemeleri yapılıp manidarlıklar, .01 ve .05 düzeyinde kabul edilmiştir. Bulgulara göre, Demoulin Çocuklar İçin Benlik Algısı Ölçeği İç Tutarlılık Katsayısı maksimum .0,88. olarak bulunmuştur. Çocuklara yapılan uygulama sonuçları arasında test-tekrar test güvenirlik katsayısı .607 olarak bulunmuştur ve .01 düzeyinde anlamlıdır. “Benlik Algısını Destekleyen Sosyal-Duygusal Hazırlık nın etkisi ise, Benlik algısı düzeyi açısından program uygulanan çocuklarda program uygulanmayan çocuklara göre .01 düzeyinde anlamlı farklar bulunmuştur. Yine benzer şekilde Okula Hazırlık becerileri ve sosyal duygusal uyum düzeyleri açısından da program uygulanan çocuklarda program uygulanmayan çocuklara göre .01 düzeyinde anlamlı farklar bulunmuştur.

The aim of this study is to investigate the effect of “Socio-Emotional Readiness Program to Support the Self-Concept” on six years old children’s “self-concept, school readiness skills and socio-emotional adjustment levels”. The study is mainly composed of two steps: The first step is language equivalance, validity and reliability study of DeMoulin Self-Concept Developmental Scale (6 years)’. The second step is the writing of the teacher’s application book containing detailed daily and weekly plans of “Socio-Emotional Readiness Program Supporting the Self-Concept applications formation of the experimental and control groups, the application of the studies groups. Experimental research model has been used in this study. 40 children and their mothers selected from the population constituted the sample of the study. Otherwise validity and reliability study realize total 170 six age children. To analyse the collected data according to its types, dependent group and independent group t-tests were used to Pearson Moment Correlation Coefficient was calculated to see the relationships between various characteristics. The differences between the characteristics of the experimental and control groups in the beginning were examined with Kay-Kare technique. Analysis of the used statistical methods were carried out, and it was accepted that the significance levels are .01 and .05. According to the findings, for DeMoulin Self-Concept Developmental Scale internal consistency coefficients were calculated on application results of maximum reliability 0,88. According to the results from the applications with children, test-re test reliability coefficient was found as .607 and it was significant at .01 level. “Socio-Emotional Readiness Program to Support the Self-Concept” was applied to the experimental group, and the results were compared with the control group. According to this, significant differences in self-concept level were found between the children who attended the program and children who did not attend the program at .01 level. Similarly, significant differences in school readiness skills and socio-emotional adjustment levels were found between experimental and control groups at .01 level.
Keywords: Çocuk Gelişimi_Benlik; Çocuk Psikolojisi; Zihinsel Gelişim