Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde karşılaştırmalı medya sistemleri (televizyon yayıncılığı bağlamında) - Cengiz, Gönül (My University, 2016)
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri hem Sovyetler Birliği, hem de bağımsızlık döneminde karmaşık bir tarihsel süreçlerden geçmiştir. Bağımsızlıktan önce Sosyalist sistemle yönetilen ülkeler, özgürlüklerine kavuştuktan sonra kapitalist düzene alışmaya çalışmış ve geçiş dönemi yaşamın tüm alanlarını tesiri altına almıştır. Orta Asya devletlerinde yaşanan bu süreçler ülkelerin kitle iletişim sistemlerini de ciddi bir şekilde etkilemiştir. Sovyet döneminde Komünist medya sisteminde faaliyet gösteren medya, Sovyet sonrası dönemde farklı kitle iletişim sistemlerini benimsemiştir. Bu tez çalışmamda, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık döneminde faaliyet gösterdiği iki medya modeli (Yeni Otoriter Medya Sistemi ve Kutuplaşmış Çoğulcu Model) incelenmiş ve Orta Asya ülkelerinin medya düzenine uygunluğu gözden geçirilmiştir. Tez çalışmamın araştırma kısmını karşılaştırma yöntemi kullanarak incelemekteyim. Araştırılan bu iki medya sistemi ülkelere göre hem benzerlikler, hem de farklılıklar kapsamında ele alınmış ve bir birileriyle karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda çalışma konumda dönem karşılaştırmasına başvurarak tarihsel karşılaştırma yöntemi bağlamında Sovyetlerden önceki ve sonraki süreçlerde medya düzeninde yaşanan farklılıklar ve benzerlikler kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Tezimin sonuç kısmında araştırma bölümünde incelediğim Yeni Otoriter Medya Sisteminin ve Kutuplaşmış Çoğulcu Modelin tam olarak Orta Asya ülkelerinin kitle iletişim sistemini kapsamadığı ve bu ülkelerin medya düzeninde Sovyet etkisinin hala devam ettiği kanaatine varmaktayım. Anahtar Sözcükler: Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri, Medya Sistemleri, Yeni Otoriter Medya Sistemi, Kutuplaşmış Çoğulcu Model

Central Asian Turkish Republics have went through complex historical processes during both the Soviet Union and independence period. The countries governed by socialist system before the independence, have tried to get used to the capitalist order after their liberation and the transition period has affected all areas of life. This processes experienced in the Central Asian countries have been severely affected the mass communication systems of the countries. The media operating in the communist media system during the Soviet period, has adopted different systems of mass communication during the Post-Soviet period. In my thesis study, two media model (New Authoritarian Media System and Polarized Pluralist Model) operated during the independence period of Central Asian Turkish Republics have been examined and compatibility of Central Asian countries to the media order has been reviewed. I have examined research section of my thesis by using the comparison method. These two media systems have considered in terms of both similarities and differences among countries and compared with each other. In addition, differences and similarities in the media order in the processes before and after Soviet Union were examined in a comprehensive manner within the context of historical comparison method by referring to the period comparison in my study subject. In conclusion section of my thesis, it is concluded that New Authoritarian Media Systemand Polarized Pluralist Model that I have studied in the research section do not contain exactly the mass communication system of Central Asian countries and Soviet influence still continues in the media order of these countries. Central Asia, Turkish Republics, Media Systems, New Authoritarian Media System, Polarized Pluralist Model
Keywords: Kitle iletişim araçları; Medya; Orta Asya Türk Cumhuriyetler; Orta Asya Türk Cumhuriyetleri