Evaluation of internal adaptation of crowns fabricated with three different zirconia CAD/ CAM materials - Temizkan, Rim (My University, 2019)
Amaç: Bu çalısmanın amacı CAD-CAM sistemi ile üretilen monolitik zirkonyum kuron restorasyonları (GC Initial, GC Europe, Leuven, Belgium ve InCoris TZI, Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) ve veneerlenmiş zirkonyum altyapılı kuron restorasyonlarının (InCoris ZI, Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) iç uyumlarının konvansiyonel metal seramik kuron restorasyonlarıyla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: 92 adet çekilmiş molar diş seçildi ve temizlendi. Dişler rastgele 4 gruba ayrıldı Metal Seramik kuron restorasyonları (n = 24); GC initial Zr monolitik zirkonyum kuron restorasyonları (n = 24); InCoris TZI monolitik zirkonyum kuron restorasyonları (n = 24); düşük ısı porseleni ile venerlenmiş InCoris ZI zirkonyum altyapılı kuron restorasyonları (n = 24). Dişler standart prosedürlere uygun olarak prepare edildi. Prepare edilen dişlerin ölçüsü alındı ve alçı modeller elde edildi. Metal- seramik kuronlar konvensiyonel teknikle üretildi. Tüm zirkonyum gruplarin modelleri Sirona inEos X5 kullanılarak tarandı. Zirkonyum kuronlar ve altyapılar, Cerec inLab MC X5 sisteminde tasarlanıp üretildi. Silikon replika tekniği iç uyumu ölçmek için kullanıldı. Her replika cerrahi bir bıçak kullanılarak mezio-distal ve bukko-lingual olarak kesildi. Her örnek için 20 adet ölçüm 20X büyütme ile ışık mikroskobu altında alındı. Referans noktaları marjinal (M), internal marjinal (IM), aksyial (Ax1, Ax2), ve okluzal (O) olarak belirlendi. Her referans noktası için ortalama değerler hesaplandı. Tüm veriler SPSS programi ile istatistiksel olarak analiz edildi.Bulgular: Gruplar arasında ortalama marjinal ve internal açıklıklar istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulundu.Sonuç: Bu in vitro araştırmasının sınırlamaları dahilinde, zirkonyum restorasyonları klinik olarak kabul edilebilir iç adaptasyon sonuçları göstermiştir.

Aim: The aim of this study is to evaluate the internal fit of crowns fabricated with three different CAD-CAM zirconia materials; two monolithic zirconia material GC initial (GC Europe, Leuven, Belgium), InCoris TZI (Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) and one veneered zirconia copings InCoris ZI (Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) in comparison with conventional metal-ceramic crowns.Materials and Methods: Ninety-six extracted molars (n=96) were selected. Teeth were randomly divided into 4 groups (n=24): Metal Ceramic crowns (Control group); GC Initial Zr monolithic zirconia crowns; InCoris TZI monolithic zirconia crowns; InCoris ZI zirconia core veneered with a low-fusing glass-ceramic. Tooth preparation was carried out according to the standardized protocols. Impressions were taken and casts were poured. Digital impressions for the other casts were acquired. Zirconia crowns and cores were milled using CAD-CAM manufacturing system Cerec inLab MC X5. Silicone replicas were fabricated and sectioned bucco-lingually and mesio-distally into 4 parts using a surgical blade. A total of twenty points were recorded for every tooth under light microscope at 20x magnifications. The reference points were set at the marginal (M), internal marginal (IM), axial (Ax1, Ax2), and occlusal (O) areas, and the mean values were calculated for each reference point. All data were statistically analyzed using SPSS software.Results: There was significant differences found in the mean of marginal and internal discrepancies between the groups.Conclusion: Within the limitations of this in this investigation, the three tested CAD/ CAM Zirconia materials showed clinically acceptable marginal adaptation.
Keywords: adaptasyon; adaptation; Health education, Dental; Microscope; Mikroskop Zirconia; Replica; Replika; Sağlık eğitimi, Diş; Zirkonya