Finansal serbesti ortamında borç yönetimi - Tüleykan, Hayrettin (My University, 2003)
Dünyada insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin ortak değerler olarak önemi her geçen gün artmaktadır. Öte yandan, 1970'li yılların sonlarında finansal piyasalardaki serbestleşme hareketleri ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerle başlayan ve ekonominin diğer alanlarını da etkisi altına alan küreselleşme süreci, son yıllarda sosyal ve kültürel alanlarda da belirleyici olmaya başlamıştır. Finansal serbestleşme sürecinde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde finans sektörleri hızla büyümüş ve uluslararası nitelikleri ön plana çıkmıştır. İletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki gelişimin sağladığı imkânlarla, finans piyasaları teknik açıdan birbirine bağlanmış dünya çapında bütünlük arz etmeye başlamıştır. Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler beraber bilgilerin uzun mesafeler boyunca kolay ve hızlı iletilebilmesi arzın ve dolayısıyla firmalar arasındaki rekabetin küreselleşmesinde önemli rol oynamıştır. Bu süreç, uluslararası rekabet kurallarında köklü değişikliklere yol açmış bulunmaktadır. Tüketicilerin bilgilere çok hızlı ve kolay ulaşması talebi de küreselleştirmiştir. Bunun sonucunda çeşitli ülkelerdeki tüketici tercihleri ve yaşam biçimleri arasında benzerlikler oluşmaya başlamıştır. 1997'de Güneydoğu Asya ülkelerinde başlayan ve küresel sistemi etkileyen bir dizi finansal kriz, makroekonomik dengelerini kuramamış, sağlıklı işleyen mali sistemden yoksun ülkeler açısından dışarıdan kısa vadeli yoğun sermaye girişlerinin sakıncalarını ve ekonomik ve mali reformların önemini ortaya koymuştur. Bu çalışmada finansal serbestleşme sürecinin teorik altyapısı, Türkiye'de yaşanan gelişmeler, Serbestleşmeye getirilen eleştiriler ve serbestleşmenin borçluluk ile çelişen yönleri anlatılmaya çalışılmıştır. Türkiye'de serbestleşme sürecinde yaşanan krizlere Kamu kesimi dengesizliği, politik istikrarsızlık, kontrolsüz ve spekülatif maksatlı sermaye girişlerinin sebep olduğu ve krizlerin en çok bankacılık sektörünü etkilediği görülmüştür. Yüksek enflasyon ve bir dizi makro-ekonomik dengesizliklerle birlikte sürdürülmeye çalışılan finansal serbestleşmenin ekonomiyi dış şoklara karşı daha hassas bir duruma getirdiği ve finansal kırılganlığı artırdığı yaygın olarak dile getirilmeye başlanmıştır. Day by day the importance of human rights, the superiority of law and the importance of democracy increase as common values in the world. At the same time at the end of the 1970's the globalisation that had begun with the liberalisation movement in financial markets and the development in communication technologies which had took under its influence the other areas in economy, became more characteristic in social and cultural areas in recent years. During the process of financial liberalisation, the financial sectors grew and the international qualities of them were the matters of primary importance in developing and developed countries. With the opportunities that the development in the communication and computer technologies had provided, the connection between financial markets has been established in term of technology so these financial markets has presented completeness in the world. With the rapid development in computer and communication technologies, the rapid and easy transmission of information through long distances placed an important role in the globalisation of the supply. That's to say, this process paved the way for the radical changes in the international competition rules. Rapid and easy reach to information by consumers globalised the demand as well. As a result of this, similarities came in to being between the preferences and the ways of life of consumers in different countries. The series of financial crises that had begun in Southeast Asia countries in 1997 and that influenced the global system, brought up the importance of drawback of short term capital entrances in the country, economical and fiscal reformation in term of countries that couldn't establish macroeconomic balance and didn't have fiscal system that works properly. In this work it has been tried to explain the theoretical substructure of financial liberalisation process, the development that took place in Turkey. The criticism on liberalisation and the contradiction between liberalisation and to be debt. The reason of crises during the liberalisation process were the imbalance of public area, the political instability, the uncontrolled entrance of capital that have speculative aims. Moreover, it was seen that banking system had been mostly effected by these crises. Now it is widespread expressed that the economy is brought in to a sensitive situation against external shocks and the grow of financial fragility because of financial liberalisation that is continued with high inflation and series of macro economical imbalances.
Keywords: Borç Yönetimi