Peygamber sevinci (Hz. Peygamber’ in tebessümleri) - Özyürek, Tezcan (My University, 2002)
Hz. Peygamber'in Tebessümleri ismini taşıyan bu çalışmanın amacı, Hz. Muhammed'in tebessümü ve gülmesi ile ilgili Kütüb-i Tis'a'da bulunan hadislerin ışığında onun hangi durumlarda kime, niçin ve nasıl güldüğünü tespit eden bir araştırma ortaya koymaktır. Giriş kısmında konu ve kaynaklar tanıtılarak tebessüm ve gülme kelimelerinin yanında gülmeyi ifade eden diğer kelimelerin de kısaca tahlîli yapılmıştır. Birinci bölümde ise, psikolojik açıdan gülmenin mahiyeti, çeşitleri ve sebepleri anlatıldıktan sonra gülmenin çeşitleri İslâm ahlâkı açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde de öncelikle konuyla ilgili hadislerde Hz. Peygamber'in tebessümünün/ gülmesinin râvîler tarafından ne şekilde ifade edildiği ortaya konulduktan sonra Hz. Peygamber'in tebessüm ettiği durumlar anlatıldı. Üçüncü bölümde , Hz. Peygamber'in özel konumu dikkate alınarak onun genel tavır ve uslûbu, tepkisini tebessümle ifade buyurması ve nezâket ve şefkat gereği tebessüm etmesi gibi davranışları ışığında tebessümleri/ gülmeleri değerlendirilmeye gayret edilmiştir. Dördüncü bölümde de konu ile ilgili Kütüb-i Tis'a dahilinde yapılan tetkik sonucunda elde edilen hadisler Arapça olarak derlenerek tahrîcleri yapılmış, metinlerde tebessüm ve gülme ifadelerinin farklı kullanıldığı yerler belirtilmiş ve ilk üç hadisin senedleri incelenmiştir.

The aim of that study which bears the name The Smiles of The Prophet is to expose a study determining the nature of The Prophet Mohammed's smiles in the light of Kutub-u Tis'a hadiths connected with the smiles of the Prophet. In the part of Introduction the subject and the sources were presented. On the right along with the words smiling and laughing, the words which express the laughs were explained, too. In the First Part, after explaining the true nature of laughs, kinds and reasons, the kinds of laughing were evaluated in terms of The Islamic Morality. In the Second Part, first all kinds of explanations of the expressionists about the smiles of Prophet on the hadiths related to the subject were exposed and then the situations that the Prophet had smiled were explained. In the Third Part, the smiles of the Prophet were evaluated in the light of Prophets behaviours like his general manner and method, to express his reactions with smiling and to smile in accordance with his tenderness and politeness. In the Fourth Part, the hadiths according the subject which have been found on Kutub-u Tis'a were collected by Arabic and their subjects were exposed. Different usags about the words smiling and laughing were expressed and the expressionists of the first three hadiths were researched.
Keywords: Din; Hadis; Hz Muhammed 571-632; İslam Dini; Peygamberler; Rivâyet tefsirleri (Tefâsir-i me’sûre) ve dirâyet tefsirleri; Tefsir ve tefsir ilmi