Türkiye’de yetişen kapari bitkisinin kuersetin ve rutin içeriğinin kromatografik ve spektroskopik yöntemler ile tayini - Öncü, Tuna (My University, 2016)
Türkiye’de Yetişen Kapari Bitkisinin Kuersetin ve Rutin içeriğinin Kromatografik ve Spektroskopik Yöntemler ile Tayini Bu çalışmada Türkiye’de Denizli Bölgesinde yetişen Capparis Spinosa bitkisinin yaprak, tomurcuk ve gövde kısımlarındaki rutin ve kuersetin maddeleri kalitatif ve kantitatif olarak tayin edilmiştir. Bitkinin bu bölümleri ekstrakte edilmiş ve uygun bir Sıvı Kromatografisi Kütle Spektrometresi (LC MS/ MS) yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde elektrosprey iyonlaşma tekniği (ESI) kullanılmıştır. Hareketli faz olarak %1 asetik asit içeren su çözeltisi ve %1 asetik asit içeren metanol kullanılıp dereceli elüsyon yapılmıştır. Shim-pack XR-C8 2.0mm x 100mm kolon kullanılarak kromatografik şartlar oluşturulmuştur. Akış hızı 0,3 mL/ dak. , enjeksiyon hacmi 5 mikrolitre (μL) ve kolon fırını sıcaklığı 40ºC olarak bir sıvı kromatografisi (LC) metodu geliştirilmiştir. Her iki maddenin Kütle spektrometresi (MS) optimizasyonunda negatif olarak daha iyi iyonlaştığı tespit edilmiştir. Rutin maddesinin kantitatif tayini için 609,0/ 299,9 Multiple Reaction Monitoring (MRM) çifti kullanılmıştır. Kuersetin maddesi için ise 301,0/ 150,9 MRM çifti kullanılşmıştır. Rutin için alıkonma zamanı (Rt) 4,4 dakika, kuersetin için Rt 6,2 dakika olarak belirlenmiştir. Toplam analiz süresi 12 dakikadır. Solvent ekstraksiyonunda çözücü olarak 3 farklı çözücü türü kullanılmıştır. Her bir solvent 250 rpm (rotation per minute) hızında çalkalayıcıda 5 saat inkübasyona bırakılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, Capparis Spinoasa bitkisinde en fazla rutin ve kuersetin içeriğinin bitki yaprağında sırasıyla 20,6 mg/ g ve 9,6 mg/ g olarak bulunduğu tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: LC MS/ MS, HPLC, kapari, rutin, kuersetin

Determination of the Rutin and Quercetin by Chromatographic and Spectroscopic Methods in Caper Grown in Turkey The amount of rutin and quercetin were determined in the leaves, buds and stems of Capparis Spinosa plant grown in Denizli, Turkey. These parts of the plant have been extracted and assayed by High Performance Liquid Chromatography and equipped with Mass Spectrometry. Electrospray ionization technique (ESI) was used for this purpose. The mobile phase was composed of water (A, 1% acetic acid) and methanol (B, 1% acetic acid) and a gradient program was set up. Chromatographic conditions were created by using Shim-pack XR-C8 2.0mm x 100mm column. The flow rate of the mobile phase was adjusted to 0.3 mL/ min, the column temperature was set to 40 ºC and the injection volume was taken as 5 µL. These two compounds have better ionizations in negative mode. 609.0/ 299.9 and 301.0/ 150.9 Multiple Reaction monitoring (MRM) was used for quantification of rutin and quercetin respectively. The retention time of rutin and quercetin were found at 4.4 and 6.2 respectively. The total analysis run time is twelve minutes. Three different compositions of extraction solvents were tried to evaluate the extraction efficiency. Each solvent was incubated at 250 rpm (rotation per minute) for 5 hours. As a result of this study, maximum amount of rutin and quercetin was found as respectively 20.6 mg/ g and 9.6 mg/ g in the leaves of Capparis Spinoasa. Key Words: Mass Spectrometry, caper, rutin, quercertin
Keywords: Kimya, Analitik