Türkiye kültürel kimlik farkındalığı yaratmada bilişim sistemi olarak sosyal ağların rolü : manav türkleri örneği - Ateş, Duygu (My University, 2011)
Sosyal ağların bireyler ve toplumlar üzerindeki etkileri günümüz araştırmalarının birçoğunda farklı boyutlarıyla ele alınmış, çoğu zaman teknoloji üzerine yapılan tartışmaların temelini oluşturmuştur. Araştırmacılar sosyal ağların etkileri üzerindeki tartışmalarında henüz bir mütabakata varamamışken, sosyal ağların kitlelerce kullanımının yaygınlaşması tartışmaları sosyal ağların nasıl etkili kullanılabileceği yönüne çekmiş, araştırmaları bu alanda yoğunlaştırmıştır. Teknoloji alanındaki bu araştırmalar süregelirken, gerek ülke gündemimiz gerekse içinde bulunduğumuz Batılılaşma süreci neticesinde, sosyal bilimlerin ortaya çıkışından beri araştırma alanı içerisinde bulunan kimlikler üzerine yapılan çalışmalar, kimlik türleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Çoğu zaman toplumları ayrıştırıcıymış gibi algılanan kimlik türlerinden biri olan kültürel kimliklerin, aslında toplumlar arasındaki köprüleri sağlamlaştıran, kültürel şoklar neticesinde ortaya çıkan asosyalleşmeleri önleyen yıkıcı değil yapıcı özellikleri bulunmaktadır. Sosyal ağların kitleleri etkilemedeki tartışmasız başarılarının, kültürel kimlikler üzerinde ortaya çıkardığı değişimleri araştırmak adına yola çıktığımız çalışmamızda araştırma sonuçlarımız göstermiştir ki, sosyal ağların olmulu/ olumsuz boyutları üzerinde yoğunlaşmak yerine, sosyal ağların kitlelerce yaygın kullanıldığı gerçeğini kabullenip, ideal insan ve toplum profilinde görmek istediklerimizi sosyal ağ kanalıyla kitlelere ulaştırdığımızda olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bu çalışmada, alanında uzman kişilerin görüşleri alınarak oluşturulmuş bir sosyal ağ sitesi ve MIT üniversitesinde hazırlanmış bir envanter yardımıyla sosyal ağların kültürel kimlikler üzerinde farkındalık yaratmadaki rolü sınanacaktır. Sosyal Ağ, Kültürel Kimlik, Phinney, Zavalloni

Many of today's research on the effects of social networks of individuals and communities have been studied many various aspects, often formed the basis of the discussions on technology.Although researchers have not a common understanding on the effects of social Networks. The using of social Networks widely by people, debates have been focused how social Networks can be used effectively the reseaches have been focused in this area. When this research in the field of technology, both country in the current agenda and as a result of the westernization process, since the existence of social sciences in the field of research studies on the identities, focused on the types of identification. Most of the time, cultural identies which understand is one type of identity as discriminaties of, in fact, which strengthens the bridges between communities, because of cultural shocks arising as a result of constructive, not destructive features are included to prevent asocial. On the study , In the name of/ on the behalf of researching the changes revealing on the cultural identities and the undisputed success in influencing the masses of social Networks the research result indicated that instead of focusing on the positive / negative aspects of social Networks we must accept the fact social Networks are used by masses widely , positive results are obtained.when we covey to the mass whatever we want to see on the community profile and the ideal human by the way of social network In this study,experts in the field of social networking site created and designed at the University of MIT with the help of an inventory of social networks will be checked in creating awareness on the role of cultural identities. Social Networking, Cultural Identity, Phinney, Zavalloni
Keywords: Bilişim; Kişilerarası İletişim; Sosyal Ağlar