Mental health in the workplace during covid-19 outbreak and its effects on the productivity in Morocco - Bourich, Ghada (My University, 2022)
Bu çalışmanın temel amacı, Covid-19 pandemisi sırasında psikolojik sıkıntı ile devamsızlık ve işte varolmama arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bağımsız değişken olan “psikolojik sıkıntı”nın, “işe devamsızlık” ve “işte varolmama” bağımlı değişkenleri üzerinde anlamlı bir katkısının olduğunu tahmin ediyoruz. Literatüre dayalı olarak, bu değişkenler arasındaki ilişkiyi normal bir bağlamda (pandemi öncesi) ve ayrıca pandemi sırasında araştıran birçok çalışma vardır. Ayrıca bazı çalışmalar Covid-19 pandemisinin bireylerin ruh sağlığı üzerindeki etkisini incelemiştir. Ancak bu ilişki Fas'ta araştırılmamıştır. Bu nedenle bu çalışma özgün olup literatüre katkı sağlayacaktır. Veriler, Fas'ta farklı sektörlerdeki farklı departmanlarda tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak çalışan 220 katılımcıdan çevrimiçi olarak dağıtılan Fransızca dilinde bir anket kullanılarak toplandı. Hipotezler IBM SPSS İstatistikleri 25 kullanılarak test edilmiştir. Bulgular, psikolojik sıkıntı ve alt boyutlarının işe devamsızlık ve işte varolmama ve alt boyutlarına anlamlı katkıları olduğunu göstermiştir.

The main purpose of this study is to examine the relationship between psychological distress and absenteeism and presenteeism during the Covid-19 pandemic. We predict that the independent variable “psychological distress” has a significant contribution to the dependent variables “absenteeism” and “presenteeism”. Based on the literature, several studies investigated the relationship between those variables in a normal context (before the pandemic) and also during the pandemic, and they also looked into the effect of the Covid-19 pandemic on the mental health of individuals. However, this relationship has not been investigated in Morocco. This study has its originality and therefore it will contribute to the literature. Data were collected from 220 participants working full-time and part-time in different departments within different sectors in Morocco, using a survey in the French language that was distributed online. The hypotheses were tested using IBM SPSS Statistics 25. Findings showed that psychological distress and its sub-dimensions have significant contributions to absenteeism and presenteeism and their sub-dimensions.
Keywords: Absenteeism; Anxiety; Business; Covid-19; Depression; Depresyon; Devamsızlık; Fas; İşgücü; İşletme; İşte Varolmama; İşyeri; Karantina; Kaygı; Mental Health; Morocco; Presenteeism; Psikolojik Sıkıntı; Psychological Distress; Quarantine; Ruh Sağlığı; Workforce; Workplace