Basın işletmelerinde iç denetim - Yılmaz, Ahmet Emin (My University, 2012)
Günümüzde ekonomik, sosyal ilerlemeler ve teknolojik gelişmeler nedeniyle medya işletmeleri büyüme göstermekte, faaliyet alanları çeşitlenmektedir. Dolayısı ile medya işletmelerinde üretilen mallar farklılaşmakta ve piyasalara yeni ürünler sunulmaktadır. Pazardaki çeşitlilik ve rekabet nedeniyle işletme imkanlarının etkin ve verimli kullanımı bu süreçte önem kazanmakta, sektörde mali açıdan atılan her adım çok önemli hale gelmektedir. Zor sektörel şartlar altında faaliyet göstermeye çalışan medya işletmesi; bünyesinde mevzuata uygunsuzluk, hata, hile, verimsizlik ve risklere yönelik olarak engelleyici ve tespit edici bir mekanizmanın bulunmaması halinde; amaç ve hedeflere ulaşmada verimlilik ve etkinlilik kavramlarını değerlendirme imkanı bulamamakta, mali ve idari açıdan karşılaşılabilecek olası riskler önceden fark edilememektedir. Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde medya işletmelerinde, gerek medya sektörü pazar yapısı gerekse sektörde uygulanan esnek politika ve prosedürler sebebiyle iç denetim birimlerinin mutlaka bulunması gerekmektedir. İç denetim faaliyetlerinin medya işletmelerinde etkin olarak yürütülmesi, amaç ve hedeflere ulaşmada karşılaşılacak risk ve sorunları minimize etmek açısından önemlidir. Bu çalışmada medya işletmelerinde etkin bir iç denetim sistemine ihtiyaç duyulmasının nedenleri ve medya işletmelerinde iç denetim sistemini oluşturan temel unsurlar incelenmektedir. Bu kapsamda medya işletmelerinin faaliyet yapısı ve medya işletmelerinde iç denetim sistemini oluşturan unsurlar ele alındıktan sonra sektörde faaliyet gösteren büyük bir medya kuruluşunun iç denetim faaliyetleri incelenmiştir. Medya, Basın, Basın Ekonomisi, Medya İşletmesi, İç Denetim, Denetçi, Risk, Hile, İç Kontrol, Denetim Standartları

Parallel to economic and social growth and technological developments of modern times, media companies prospered in terms of both their scale and scope. New media products are introduced to the market and existing media products are differentiated. Because of diversity and fierce competition, efficient use of sources of within companies has become more important than ever. Unless a media firm has a deterrent and corrective mechanism for possible and potential risks of incompliance to law, fraud, and inefficiency under already competitive conditions it becomes quite difficult to achieve the goals of the company. Considering both market structure of media sector and flexible human resources policies and procedures of media businesses it becomes crucial for media companies to have good functioning internal audit departments. This paper first tries to answer the question “why media firms need internal audit” and then examines components of internal audit function in media companies. Analyzing structure and “way of doing business” for media companies in Turkey, the paper focuses on a big media company’s internal control and audit activities. Media, Press, Media Economics, Media Firm, Internal Audit, Auditor, Risk, Fraud, Internal Control, Audit Standarts
Keywords: Basın; Basın Ekonomisi; İç Denetim_Basın