Kısa vadeli sermaye hareketlerinin finansal krizlere etkileri ışığında TOBİN vergisinin değerlendirilmesi ve uygulanabilirliği - Şeren, Gamze Yıldız (My University, 2011)
2.Dünya Savaşı sonrası toplanan Bretton Woods konferansında oluşturulmuş sistem, 1970’lerde yaşanan krizleri taşıyamayarak çökmüş, böylece uluslararası sermaye hareketlerinin boyutları ve türleri derin bir değişime sahne olmuştur. Küreselleşme süreciyle beraber süratle bütünleşen finans piyasaları teknolojik gelişmeleri de arkasına alarak uluslararası sermaye akımlarını mal akımlarından koparmış, yerine arbitraj kazancı peşinde koşan sermaye büyüklüklerine yol açmıştır. 1980’li yıllarda finansal piyasalarını liberalleştirmiş gelişmekte olan ülkeler ise söz konusu uluslararası sermaye akımları bakımından cazip birer çekim merkezi haline gelmiş, böylece bu ülkelere yoğun sermaye giriş çıkışları yaşanmıştır. Ancak kısa vadeli sermaye hareketlerinin ani giriş çıkışları, alt yapıları tam oturmamış ve mali piyasaları sığ olan gelişmekte olan ülkeleri derinden etkilemiş ve bu ülkelerde 1990’lı yıllarda krizler yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Bu çalışmada finansal liberalizasyon politikaları ve küreselleşme sürecini arkasına alarak, herhangi bir engelle karşılaşmadan hareket edebilen kısa vadeli spekülatif sermaye hareketlerinin gelişmekte olan ülkelerde 1990’larda yaşanan finansal krizlerde ne denli etkili olduğu araştırılarak bu bağlamda söz konusu spekülatif akımların engellenmesine yönelik, tüm spot döviz işlemleri üzerine vergi konulmasını savunan James Tobin’in önerisi olan Tobin Vergisi incelenmiş, verginin Dünya’da ve Türkiye’de uygulanabilirliğine yer verilmiştir.

The Bretton Woods conference after World War 2 created the system which was collected by not carrying the, crises of the 1970s collapsed, so that the sizes and types of international movements of capital has witnessed a profound change. As the process of globalization, rapid technological developments in integrated financial markets, backed by the currents of international capital flows to cut off his goods, rather than the size of the capital led to the pursuit of arbitrage earnings. Liberalized financial markets in the 1980s, developing countries in terms of the said international capital flows have become an attractive center of gravity, so that this country has experienced heavy capital inputs and outputs. However, the sudden entrance and exit of short-term capital movements, sub-structures of full-seated and shallow financial markets in developing countries, and deeply influenced the 1990s, crises in these countries has given rise to be experienced. In this study the process of financial liberalization and globalization policies, backed, without meeting any obstacles that can move short-term speculative capital movements in the 1990s, financial crises in developing countries by investigating how to be effective in this regard to prevent these speculative flows, all on the spot foreign exchange transactions James Tobin tax advocates putting the Tobin Tax proposal was examined the applicability of the tax world and in Turkey are given.
Keywords: Finansal Krizler; Krizler; Sermaya Piyasası; Vergilendirme_Finansal Krizler