İş stresi ile duygusal emek ilişkisi : özel hastane çalışanları üzerine bir araştırma - Tunç, Hazal (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iş stresi ile duygusal emek ilişkilerinin ve seviyelerinin hastane çalışanlarının demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilindeki bir özel hastane çalışanlarından kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 275 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplamak üzere hazırlanan anket formunda demografik özelliklere ilişkin soruların yanı sıra İş Stresi Ölçeği ve Duygusal Emek Ölçeği yer almaktadır. Toplanan verilerin analizinde PSPP 0.94 yazılımı kullanılmıştır. Çalışmada sırasıyla frekans analizi, geçerlilik analizi, güvenilirlik analizi, normal dağılım analizi, tanımlayıcı istatistiksel analiz, korelasyon analizi, t-testi ve ANOVA analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: İş stresinin yüzeysel davranış (r=,359; p=0,000) ve derinlemesine davranış (r=,170; p=0,005) ile pozitif, doğal/ samimi davranış (r=-,182; p=0,002) ile negatif ve anlamlı ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, katılımcıların iş stresi ve duygusal emek seviyelerinde cinsiyetlerine, yaşlarına, görevlerine, kıdemlerine ve çalışma durumlarına göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: İş stresi yüzeysel davranış ve derinlemesine davranışı artırmakta, doğal/ samimi davranışı ise azaltmaktadır. Bunun yanında iş stresi ve duygusal emek seviyesi cinsiyet, yaş, görev ve kıdeme göre farklılıklar göstermektedir. Hastanelerde iş stresini ve duygusal emeğin boyutlarından olan yüzeysel ve derinden rol yapmayı azaltacak tedbirlerin alınmasına uygun olacağı yönünde değerlendirilmektedir.

Objective: The aim of this study is to examine whether the relationships and levels of work stress and emotional labor differ according to the demographic characteristics of hospital employees. Materials and Method: The study was conducted in relational survey model. The sample of the study consists of a total of 275 participants selected by convenience sampling method from the employees of a private hospital in Istanbul. The questionnaire form prepared to collect data in the study includes questions about demographic characteristics as well as the Job Stress Scale and Emotional Labor Scale. PSPP 0.94 software was used to analyze the collected data. Frequency analysis, validity analysis, reliability analysis, normal distribution analysis, descriptive statistical analysis, correlation analysis, t-test and ANOVA analyses were performed respectively. Findings: It was found that job stress was positively and significantly related to superficial behavior (r=,359; p=0,000) and in-depth behavior (r=,170; p=0,005), and negatively and significantly related to natural and sincere behavior (r=-,182; p=0,002). In addition, significant differences were found in participants' job stress and emotional labor levels according to their gender, age, position and seniority. Conclusion: Work stress increases surface behavior and deep behavior, while it decreases natural/ sincere behavior. In addition, the level of work stress and emotional labor varies according to gender, age, duty and seniority. It is evaluated that it would be appropriate to take measures to reduce job stress and superficial and deep acting, which is one of the dimensions of emotional labor, in hospitals.
The relationship between job stress and emotional labor : a research on private hospital workers
Keywords: Duygusal emek; Emotional labor; Hastane çalışanları; Health workers; Hospital employees; İş stresi; Job stress; Sağlık çalışanları; Stres; Stress