Türk ceza hukukunda kusur yeteneğini etkileyen bir hal olarak yaş küçüklüğü - Çiçek, Tahsin Furkan (My University, 2017)
Türk ceza hukukunda kusur yeteneğini etkileyen birçok hal kabul edilmiştir. Yaş küçüklüğü de bu hallerden birini teşkil etmektedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 31. maddesi, yaş küçüklüğü ile ilgili bir düzenleme ihtiva etmektedir. Burada yaş küçüklüğü bakımından güçlü bir sistematik benimsenmiştir.Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesi ile Çocuk Koruma Kanunu’nun 3. maddesinde tanımlanan çocuk terimi, yaş küçüklüğü hükümlerinin tatbiki bakımından önem arz etmektedir. ÇKK’da çocuk terimi; “korunma ihtiyacı olan çocuk” ve “suça sürüklenen çocuk” olmak üzere iki şekilde ele alınmıştır. Çalışmamızın konusunu oluşturan çocuklar, suç işlediği iddia edilen “suça sürüklenen çocuklar”dır.Çalışmamızda bilhassa suça sürüklenen çocukların ceza sorumluluğu üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda kusur ve kusur yeteneği kavramlarının yaş küçüklüğü ile ilişkisi ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Konuyu ele alırken ETCK, ÇMK, TCK ve ÇKK’da yer alan yaş dönemleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca çocukların ceza sorumluluğu için asgari yaş sınırı ile yaş dönemlerinin oluşum süreçleri konunun daha iyi anlaşılabilmesi için ele alınmıştır. Çocukların ceza sorumluluğunun tespit edilme sürecinde hayati önemi haiz olan sosyal inceleme raporlarına da çalışmamız kapsamında yer verilmiştir. Son olarak ise çocuk yaptırım hukuku başlığı altında eski ve yeni yaptırım sistemimiz değerlendirilmiş problemli noktalar ortaya konmaya çalışılmıştır.Tezimiz kapsamında yer alan konular, uluslararası belgeler, ulusal mevzuat ve Yargıtay kararları ışığında ele alınmıştır. Çalışmamızda çocuk adalet sistemimizin aksayan yanları da belirlenerek, gerekli görülen konu başlıkları altında bahis konusu aksaklıkların ortadan kaldırılmasına ilişkin görüşlerimiz açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın gayesi, çocuklara özgü kural ve usullerin yer aldığı çocuk ceza hukukunun, daha iyi olması amacıyla katkıda bulunmaktır.

Numerous conditions which affect the capacity of being culpable have been embraced in Turkish Criminal Law. Being minor also constitutes one of these conditions. Article 31 of the Turkish Criminal Code (Law Number 5237) contains a regulation in regard to minority. Here, a powerful systematic has been embraced with respect to minority.The term of child which is defined in the Article 6 of Turkish Criminal Code and Article 3 of the Child Protection Act (CPA) has importance in term of applying the provisions related to minority. In Child Protection Act the term of child is discussed in two ways as “child who is in need of protection and child who is driven to crime. Children who constitute the subject matter of our study are those who are alleged to involve in crime.In our study particularly criminal liability of children who are driven to crime is emphasized. In this context, the relationship of culpability and capacity for being culpable concepts with being minor is described in detail. While addressing the subject, age periods that take part in Previous Turkish Criminal Code, Law on Establishment, Duties and Adjudicatory Procedures of Juvenile Courts, Turkish Criminal Code and Child Protection Act are elaborated. In addition, the minimum age for criminal liability and the process of the formation of age periods of children are considered to elucidate the subject. Social study reports which are of vital importance to the process of determining the criminal liability of children are also given as a part of our study. Finally, our old and new enforcement systems are assessed under the title of juvenile enforcement law and problematic points are tried to be presented.The issues within the scope of our thesis are discussed in the light of international documents, national legislation and the decisions of the Court of Appeal. In our study, problems in the juvenile justice system are identified and our opinion on the elimination of problems in question were tried to be explained under the subject headings considerednecessary. The aim of our study is to make contribution to the juvenile criminal law in which specific rules and procedures for children take place, in order to make it better.
Keywords: Capacity of Being Culpable; Ceza hukuku; Ceza Sorumluluğu; Criminal Liability; Çocuk Yaptırım Hukuku; Juvenile Enforcement Law; Kamu hukuku; Kusur Yeteneği; Minority; Social Study Reports; Sosyal İnceleme Raporları; Türkiye; Yaş Küçüklüğü