Uluslararasi Kıbrıs Üni̇versi̇tesi̇ yerleşkesi̇ güneş enerji̇ santralleri̇ni̇n ekserji̇ anali̇zi̇ - Yılmaz, Mehmet (My University, 2023)
Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yapılan ciddi çalışma ve araştırmalara rağmen fosil yakıtların dünya enerji tüketimi içerisindeki payı %80 den aşağı düşmemiştir. Dünya elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık %65’i fosil yakıtlardan (%35 Kömür%25Doğalgaz%5Petrol), %20 nükleer enerjiden, %13 hidrolik enerjiden ve %2’si de diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. Doğalgazın tüketimdeki payı gittikçe artmaktadır. Fosil yakıtların olumsuz çevresel etkilerinden dolayı gelişmiş ülkeler enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük çalışmalar yapmaktadırlar. Dünyamızı küresel doğa dengesizliğinden koruyabilmek ve gelecekte oluşabilecek sorunları en aza indirebilmek için yenilenebilir enerji kaynakları olarak tanımlanan; güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerji, biyo enerji, dalga enerjisi, hidrojen gibi alanlarda çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetinde yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi adına çok zengin ve ülkenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilecek bir potansiyel bulunmasına karşın yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ya hiç kullanılmamakta ya da potansiyelinin altında değerlendirilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin bir bölgede bulunmaktadır. Enerji üretim santrallerinin potansiyelini ne derecede yansıttığını tespit edebilmek amacıyla son yıllarda ekzergonomik analizler yapılmaktadır. Ekserji analizi olarakta adlandırılan bu çalışmalar bir santralin yansıtması gereken potansiyeli ortaya koymak adına yapılan bir dizi hesaplamalar ve analizleri içermektedir. Bu çalışmada, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesine ait olan güneş enerji santrallerinin ekserji analizleri yapılarak santrallerin durumunun analizi yapılmıştır. Bu çalışmalar ışığında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinin enerji ihtiyacının karşılanması konusunda güneş enerji santrallerinden daha verimli bir şekilde enerji elde edilmesine olanak sağlanması amaçlanmaktadır. Bu sayede de öncelikle Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde daha sonra ise Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetinde enerji üretimi içinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji miktarını arttırarak küresel iklim dengesizliklerinin önüne geçilebilmesi hedeflenmektedir.

Despite serious studies and researches on renewable energy sources, the share of fossil fuels in world energy consumption has not fallen below 80%. Approximately 65% of the world's electrical energy production is obtained from fossil fuels (35% Coal 25%Natural Gas 5%Petroleum), 20% from nuclear energy, 13% from hydraulic energy and 2% from other renewable energy sources. The share of natural gas in consumption is increasing. Due to the negative environmental effects of fossil fuels, developed countries are working on renewable energy sources to meet their energy needs. Defined as renewable energy sources in order to protect our world from the global nature imbalance and to minimize the problems that may occur in the future; Serious studies are carried out in areas such as solar energy, wind energy, geothermal energy, hydraulic energy, bio energy, wave energy and hydrogen. Although there is a very rich potential in the name of solar energy, which is one of the renewable energy resources in the Turkish Republic of Northern Cyprus, and that can meet a significant part of the country's energy needs, domestic and renewable energy resources are either not used at all or are evaluated below their potential. The Turkish Republic of Northern Cyprus is located in a region rich in solar energy potential, which is one of the renewable energy sources. Exergonomic analyzes have been carried out in recent years in order to determine to what extent the power generation plants reflect their potential. These studies, also called exergy analysis, include a series of calculations and analyzes to reveal the potential that a power plant should reflect. In this study, exergy analyzes of solar power plants belonging to Cyprus International University were made and the situation of the power plants was analyzed. In the light of these studies, it is aimed to provide more efficient energy from solar power plants to meet the energy needs of Cyprus International University. In this way, it is aimed to prevent global climate imbalances by increasing the amount of energy obtained from renewable energy sources in energy production, firstly in International Cyprus University and then in the Turkish Republic of Northern Cyprus.
Exergy analysis of Cyprus International University campus solar power plants
Keywords: Ekserji; Energy and Exergy Analysis; Enerji; Enerji ve Ekserji Analizi; Exergy; Fotovoltaik Paneller Energy; Güneş enerjisi; Photovoltaic Panels; Solar energy