Banka birleşme ve devralmalarında banka değer tespiti - Lapçın, Hacer (My University, 2007)
1980’li yıllardan itibaren, tüm dünyada yaşanan makroekonomik gelişmelere ve bunların finansal sektöre yansımalarına paralel olarak , her ülkenin kendi mevzuatları çerçevesinde yeniden yapılandırma programları uygulamaya konmuştur. Yeniden yapılandırma programlarının en sık görülen uygulamalarından biri banka birleşmeleridir. Birleşme , iki ya da daha fazla firmanın büyüme amacıyla faaliyetlerini ekonomik ve hukuksal açıdan tek bir birlik haline getirmeleri veya işbirliğine gitmeleridir.Birleşme ve devralmaların artış göstermesiyle değerleme konusu da gündeme gelmiştir. Değerleme, varlıkların değerinin parasal olarak tespit edilmesi işlemidir. Değerlemede amaç, gerçek değerin belirlenmesidir. Ancak banka değerlemede önemli olan bir unsur da birleşmeden sonraki kazançların da doğru belirlenmesidir. Ayrıca , değerleme sonuçları dikkatle yorumlanmalıdır. Hiçbir sonuç tek başına yorumlanmamalı, ülkenin ekonomik durumu, finansal sektörün genel yapısı, bankanın geçmiş yıllardaki performansı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Till the 1980s , the macroeconomic developments have been occuring around the world and parallel to the reflection of them into the financial sector ; in the frame of regulations of every country reconstitution programs are came in practice .Merger of banks is one of the restructuring programs which is used often .Merger means cooperation between two or more companies in order to increase themselves in the sphere of economical and legal. With the increase of merger and acquisitions the term ‘ valuation’ becomes current. Valuation is an operation to value the things by financially. To determine the real value is the aim of valuation. However the important point in bank valuation is to determine the revenues after merger. Besides ,the results of valuation should be interpreted carefully. Any of the solutions should not be interpreted alone ; the economical situation of the country, general configuration of financial sector and the performance of the banks in passing years should be considered.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Şirketlerin Bütünleşme ve Birleşmeleri