Çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin mesleki dernekler hakkında bilgilendirilmelerinin, örgüte üye olma durumlarına etkisi - Şayık, Dilek (My University, 2012)
1.ÖZET Çocuk Kliniklerinde Çalışan Hemşirelerin Mesleki Dernekler Hakkinda Bilgilendirilmelerinin, Örgüte Üye Olma Durumlarina Etkisi Çalışmamızda, örgütlenmenin önemi ve dört hemşirelik örgütü hakkında kısa bilgilendirme programının, hemşirelerin bu derneklere üye olma durumlarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma deney öncesi tasarımlardan, tek grupta ön test-son test düzenindedir. İstanbul’da 3 Üniversite, 10 özel hastanenin, çocuk kliniklerinde çalışan 257 hemşire örneklemi oluşturmuştur. Hemşirelere tanıtıcı bilgi formu doldurtulduktan sonra örgütlenmenin önemi, THD ile çocuk hemşireliğine yönelik 3 derneğin kuruluş amacı ve çalışmalarından oluşan 20-45 dakikalık bilgilendirme toplantısı yapılmış ve derneklerin üyelik formları dağıtılmıştır. Bilgilendirmeden iki ay sonra hemşirelerin derneklere üye olma durumları tekrar değerlendirilmiştir. Bilgilendirme öncesi hemşirelerin %70’i mesleki derneklere üye değildir, %27.2’si THD’yi, %54.1’i çocuk hemşirelerini temsil eden dernekleri bilmemektedir. Bilgilendirme sonrası iki ay içinde hemşirelerden yalnızca %1.9’u tanıtılan bir derneğe üye olmuş, geri kalan hemşireden %22.6’sı dernek çalışanları ile iletişim kuramadıkları, %27.2’si üyelik aidatı ödemek ve %37.7’si üyelik formlarını doldurup teslim etmek zorunda oldukları için üye olmadıklarını belirtmişlerdir. Bilgilendirme toplantısında hemşirelere üyelik ücretlerini internet bankacılığı, evrakları kargo şirketleri ile kolayca gönderebilecekleri, dernek çalışanlarına mail mesajı ile ulaşabilecekleri açıklanmıştır. Bu durumda, hemşirelerin derneklere üye olmama nedenlerinin bilgisizlik değil, önemsememe ve isteksizlik olabileceği, bunların altında da, ülkemizde yıllardır sürdürülen örgütlenme karşıtı politikaların yarattığı duyarsızlık ve korkunun yatabileceği düşünülmüştür. tlenme, Hemşirelik Dernekleri, THD, Çocuk Hemşireliği Dernekleri, Yenidoğan Hemşireliği Dernekleri 2.

Effect of, Advising Nurses Whom Working in Pediatri Clinics About Proffessional Eurochambers, On Being a Member of Organization In our work, aim is effect of small information program about importance of being organized and four nursing organiztion, on case of nurses being a member of organization. Research, from pre experiment design, in single group in pretest-endtest order. In İstanbul 257 nurses working at pediatri clinics in 3 university and 10 pay hospital, sampling formed. After having nurses filled out identifier information form, during 20-45 minutes information meeting about importance of being organized, business basisand works of three organizations on specific pediatri nursing with Turkish Nursing Association (THD) and membership forms are given. Two months after informationed case of nurses being a member to the organizations considered again. Before informationed 70% of nurses were not a member of organizations. 27.2% not knowing THD, 54.1% not knowing organizations whom representing pediatri nurses. In two months time after informationed only 1,9% of nurses been a member to the organizations informed about, 22,6 % of rest told that they couldn’t communicate organizations, 27,2% noticed because of membership fee and 37,7% noticed because of filling forms they had’nt been member. At information meeting nurses informed about paying membership fees online and sending forms by cargo easily, and can communicate with organization by email. In this case, for nurses not being a member of an organization is not about lack of knowledge but can be ignorance or not caring. Beneath this there can be ignorance and fear created by our contry’s against organization policys for years. Key words: Being Organized, Nursing Organizations, Turkish Nursing Association, Pediatri Nursing Organizations, Neonatal Nursing Organizations
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Hemşirelik; Hemşirelik Hizmetleri; Mesleki Yeterlilik