Bilgisayar destekli tasarım ve üretim sistemiyle üç farklı materyalden yapılan posterior kuronların kırılma dirençlerinin incelenmesi - Küçük, Ceren (My University, 2015)
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim Sistemiyle Üç Farklı Materyalden Yapılan Posterior Kuronların Kırılma Dirençlerinin İncelenmesi Ceren Küçük, Atilla Sertgöz, Protetik Diş Tedavisi ABD Amaç: Bu çalışmada feldspatik porselenle veneerlenmiş zirkonyum alt yapılı tam seramik kuronların, monolitik zirkonyum tam seramik kuronların ve resin nano seramik kuronların kırılma dirençlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplam 90 adet çekilmiş insan azı dişi, akrilik rezine gömüldü. Preparasyon ve ölçü işlemlerinin ardından alçı modeller elde edildi, elde edilen alçı modeller üç gruba ayrıldı. Lava zirkonyum altyapı üzerine feldspatik porselen ile veneerlenmiş kuronların (1. grup) alt yapıları, Lava monolitik zirkonyum kuronların (2. grup) tam konturları, Lava Ultimate resin nano seramik kuronların (3. grup) tam konturları, 3M ESPE Lava dizayn software programında dizayn edildi. Veriler 3M ESPE Lava CNC 240 Bilgisayar Destekli Üretim cihazında üretim için kullanıldı. 1. grup altyapılar üzerine feldspatik porselenle veneerleme yapıldı. Hazırlanan restorasyonlar kesilmiş dişler üzerine rezin siman ile simante edildi. Tüm örnekler üniversal kırma cihazında kırma işlemine tabi tutuldu. Bulgular: Zirkonyum alt yapılı seramik kuronlara, monolitik zirkonyum ve resin nano seramik kuronlara basma direnci testi uygulandığında elde edilen ortalama kırılma kuvveti değerleri 4298,13 ve2695,53 arasında değişim göstermektedir. En yüksek kırılma kuvveti monolitik zirkonyum kuron örneğinde görülürken (5099,84 N), en düşük kırılma kuvveti resin nano seramik kuron örneğinde (730,625 N) elde edildi. Gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak değerlendirildiğinde her üç grup arasında anlamlı farklar bulundu. Sonuçlar: Lava Ultimate restorasyonlar en düşük kırılma direncine sahiptir. Lava monolitik restorasyonlar en yüksek kırılma direncine sahiptir. Tüm gruplardaki kırılma direnci çiğneme kuvvetlerinin üzerindedir. Lava Ultimate, Monolitk, Zirkonyum, Rezin nano seramik 2 2.

Fracture Resistance of CAD/ CAM Posterior Crown Restorations Made with Three Different Materials Ceren Küçük, Atilla Sertgöz, Protetik Diş Tedavisi ABD Purpose: The purpose of this study is to compare the fracture resistance of zirconia monolithic full porcelain crowns, resin nano ceramic crowns and veneered crowns with zirconia cores. Materials and Methods: Ninety extracted human mandibular molars were mounted in acrylic resin. Prior to preparations, impressions were taken. Stone models were prepared and divided to three groups. The cores of Lava zirconia full ceramic crowns (Group 1), full contour of Lava monolithic zirconia crowns (Group 2), full contour of Lava Ultimate resin nano ceramic crowns (Group 3) were designed on 3M ESPE Lava design software programe. Datas were used in 3M ESPE Lava CNC 240 computer aided manifacturing device for production of restorations. The zirconia cores of group 1 were veneered with feldspathic porcelain. Crown restorations were cemented with adhesive resin cement. All specimens were subjected to compressive loading in a universal testing machine. Results: The mean failure loads obtained from ceramic crowns with zirconia cores, monolithic zirconia crowns and resin nano ceramic crowns were between 4298,13N and 2695,53 N. The highest failure load (5099,84 N) was obtained from monolithic zirconia crown specimen. The lowest failure load (730,625 N) was obtained from resin nano ceramic crown specimen. There were statistical significance between three groups. Conclusions: Lava Ultimate restorations showed the lowest fracture strength values. Lava monolithic restorations showed the highest fracture strength values. The mean fracture strength of all groups were higher than masticating forces. Key Words: Lava Ultimate, Monolithic, Zirconia, Resin nano ceramic
Keywords: Protetik diş tedavisi