Betonla uyumlu polipropilen elyaf takviyeli kompozitlerin üretimi ve özellikleri - Şahin, Murat (My University, 2007)
BETONLA UYUMLU POLİPROPİLEN ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİTLERİN ÜRETİMİ VE ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada; polipropilen elyaf takviyelendirmenin betonun özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda; polipropilen elyaf, % 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1.0 ve %0.25, 0.50, 0.75 oranlarında diğer betonu oluşturan agregalar ile karıştırılıp beton kompozitleri üretilmiştir. Üretilen bu numunelere çeşitli testler uygulanarak katkısız beton/ kontrol betonu ile kıyaslaması yapılmıştır. Kırılan veya çatlayan yüzeyler incelenerek malzemenin kırılırken sergilediği eğilimler belirlenmiştir. Sonuçlardan elde edilen veriler ışığında beton kompozitlerin eğme ve basma dayanımlarında önemli bir iyileşme olmadığı tespit edildi. Hatta basma dayanımı elyaf oranı arttıkça dayanımın azaldığı belirlenmiştir. Buna rağmen beton kompozitlerin darbe mukavemetinde önemli artışlar (%220) olduğu belirlendi.

PRODUCTION AND PROPERTIES OF CONCRETE COMPATIBLE POLYPROPYLENE FIBER REINFORCED COMPOSITES In this study, the effects of polyproylene fiber reinforcement on concrete properties have been experimental investigated. For this purpose different rates such as 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1.0 % and 0.25, 0.50, 0.75 % polypropylene fiber has been mixed with other agregas to produce concrete composites. The produced samples from the polypropylene fiber and concrete mixtures have been compared to pure concrete (control concrete) throughout various duration tests respectively. And also the cracked and broken surfaces have been examined to determine the tendency of the polypropylene fiber reinforced concrete during the processing of test. The obtained results showed that addition of polypropylene fiber reduced compression and bending strengths of the concrete. In spite of the compression and bending test the impact resistance of concrete raised (220 % ) depend on the fiber rates.
Keywords: Elyaf; Kompozitler; Metal Eğitimi; Polipropilen