Sinema dili, film retoriği ve imgelenen anlama ulaşma - Mencütekin, Mustafa (Öneri Dergisi, 2010)
İçinde bulunduğumuz yüzyılın tam anlamıyla sinematik bir yüzyıl olduğu öne sürülmektedir. Bugün kuş uçmaz kervan geçmez diye nitelenen uzak yerleşim birimlerine kadar henüz sinema salonları yaygınlaşmış olmasa da, internet, kompakt diskler, video çalarlar ve televizyonun aracılığıyla hemen her ferdin dünyasında sinema yer edinmiş durumdadır. Sinema sanatının eşsiz ürünleri olan filmler aracılığıyla o filme emek verenlerin hepsi belli bir anlamı seyirciye aktarmak isterler. İşte bu anlam kimi zaman çok açık gibi görünse de çoğu zaman belli bir kapalılık sergiler. Bu anlamın iletiminde sinemanın kendine mahsus dili, retoriği imgeler ve semboller işin içine girerler. Bu çalışma sözkonusu bu dil, retorik ve imgeler aracılığıyla imgelenen anlama ulaşmanın yollarına işaret etmeyi denemektedir.
The language of cinema, film rethoric and achieving the meaning envisaged
Keywords: Film Lisanı, Film Retoriği, Sinamasal Anlam, Sinemada Sembol Ve Imajlar, Gorsel Dil, Sinema Semiyolojisi. - Film Language, Film Rethoric, Cinematic Meaning, Symbols and Images in Cinema, Visual Language, Cinematic Semiology.