Perinatal hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve alana uyarlanması - Merih, Yeliz Doğan (My University, 2010)
PERİNATAL HEMŞİRELİK UYGULAMALARINA İLİŞKİN AKIŞ ŞEMALARININ GELİŞTİRİLMESİ VE ALANA UYARLANMASI ÖZET Hemşirelik / ebelik bakımında standartların oluşturulması ve uygulanması mesleki gelişim açısından önemlidir. Hemşirelik / ebelik uygulamalarında standart akış şemalarının kullanılması ile bakımının planlanma aşamasından değerlendirme aşamasına kadar hiç bir basamağın atlanmadan uygulanması sağlanabilir. Çalışmamız, akış şemalarının önemi ve etkinliği dikkate alınarak, perinatal dönemdeki hemşirelik uygulamalarına ilişkin akış şemalarının geliştirilmesi ve alana uyarlanması amacıyla tek gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir.Araştırma İstanbul ilinde kadın doğum alanında hizmet veren 9 hastaneden izin alınabilen 6 hastanede (3 sağlık bakanlığı hastanesi, 2 özel hastane, 1 üniversite hastanesi) Ekim 2008- Mart 2009 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini; çalışma süresi içerisinde ilgili hastanelerin perinatal servislerinde en az altı ay süreyle çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 139 hemşire / ebe oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş “Hemşire / Ebe Bilgi Formu” ve “Akış Şemalarının Etkinliğini Belirleme Formları” ile toplanmıştır. Çalışma öncesi gerekli izinler ve etik kurul onayı alınmış, perinatal dönem problemlerine ait riskler belirlenmiş ve akış şeması oluşturma çalışmaları başlatılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda perinatal dönem problemlerine yönelik hemşirelik uygulamalarına ilişkin toplam 24 akış şeması oluşturulmuştur. Oluşturulan akış şemalarına yönelik katılımcıların görüşleri alınarak gerekli düzeltmeler yapılmış ve her bir şemayı en az bir kez hasta bakımında kullanmaları için tekrar geri verilmiştir.Katılımcılara uygulama öncesinde ve sonrasında akış şemalarının etkinliğini belirleme anketleri uygulanmıştır. Katılımcıların uygulama öncesi ve sonrasında akış şeması sürecine ilişkin görüşleri değerlendirildiğinde; her iki ölçüm arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu, hemşirelerin / ebelerin oluşturduğumuz akış şemalarını etkin olarak değerlendirdiği, akış şemalarının yararına olan inançlarının arttığı ve şemalara yönelik memnuniyetlerinin iyi olduğu saptanmıştır (p<0.01). Çalışma sonucunda, standart bakımı gerekli gören ve çalışma alanlarında akış şemalarını isteyen katılımcıların, akış şeması sürecinin etkinliğine olan inançlarının daha fazla olduğu ve aradaki farkın anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.05). Akış Şeması, Hemşirelik / Ebelik, Perinatal Dönem, Standart Uygulama DEVELOPMENT AND AREAS ADAPTATION THE FLOW CHARTS OF PERİNATAL NURSING PRACTİCE

The creation and implementation of standards of Nursing / midwifery care is important in terms of professional development. Applications in Nursing / midwifery care from the planning phase to the evaluation stage without skipping any step can be provided by using standard flow charts. Our aims were adapting the current applications of nursing in perinatal period to daily practice and developing new and necessary flow charts. This study includes single group and was a half experimental. This study was conducted at six out of nine hospitals which gave consent and have Gynecology and Obstetrics departments in Istanbul between October 2008 and March 2009. The samples were 139 nurses / midwife who agreed to participate and had been working in perinatal clinics for at least six months in the hospital before the study.Data was collected by using the Nurse-Midwives Information Form and Determining Efficiency of the Flow Chart Form which were written by the authors. Ethics committee approval and permission were obtained before commencing the study. And perinatal risks were determined and efforts to creat new flow charts was started. Total twenty-four flow charts have been developed to be used in nursing practice for problems being faced during perinatal period. Participants were surveyed before and after application of the flow charts to determine their efficacy. The difference between the survey results before the flow charts’ application and after the flow charts’ application was statistically significant. We also determined that nurses / midwives successfully used the charts we've created and that their belief of the flow charts’ helpfulness increased and that the level of satisfaction generated by the schemes was high (p <0.01). In conclusion, greater belief in efficacy of process of the flow charts was identified among the participants who think that standards of care is necessary and want flow charts in daily practice and the difference was found to be statistically significant (p <0.05). Key words: Flow Chart, Nursing / Midwifery, Perinatal Period, Standard Practice
Keywords: Hemşirelik; Kadın Hastalıkları ve Sağlığı