Defining technological readiness levels for enterprises - Yaman, Süleyman (My University, 2018)
Son zamanlarda, Teknoloji Hazırlık Seviyeleri (THS), teknolojik alt yapının çıktıları olan ürün / hizmetin olgunluğunun yeterince sağlandığından emin olmak için ölçüm aracı olarak kullanılmaktadır. Olgun teknolojik kapasite, işletmelerin müşterilerinin ihtiyaçlarına en uygun hizmet ve ürünleri üretmesini mümkün kıldığından, konuyla ilgili teknoloji kullanımının öz yeterliliğini artırmak için de yoğun bir şekilde gündemde tutulmaktadır.Bunu başarmak için işletmelerin THS’si pazar dinamikleri ışığında değerlendirilmeli ve teknoloji ile ilgili yatırımlarda teknolojik olgunluk yararına net bir yol haritası tanımlanmalıdır. Literatür taraması, işletme düzeyinde teknoloji değerlendirmesine ilişkin az sayıdaki çalışmayı gösterdiğinden, daha kapsamlı ve etkili yöntemlerin tanımlanması ve uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. THS analizinin önemi nedeniyle, bu çalışma genel bir değerlendirme çerçevesi oluşturmaya ayrılmıştır. Bu çalışmada önerilen model hem servis hem de üretim endüstrisinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İlgili literatürün gözden geçirilmesinden sonra, değerlendirme modeli SWARA kullanılarak, her kriterin ağırlıklarının önemlilikleri ile tanımlanması için oluşturulmuştur. Teknolojik altyapı, kültürel etkiler, yatırım planlaması ve işletme sonuçlarına ulaşma konularına odaklanan bir model geliştirilmiştir. Bu modelin bazı hizmet sağlayan kurumlardaki ilk etkileri, teknolojik iyileştirme ve kullanım hakkında ortak bir anlayış geliştirmenin yanı sıra değerlendirme modelinin olası iyileştirmelerini teşvik etmeye ve vurgulamaya yardımcı olur. Önerilen bu modelin doğrulanması amacı ile bir üretim işletmesinde uygulanması sağlanmış ve ilgili işletmenin THS’si ölçülmüştür. Önerilen modelin teknolojik ilerlemeye, sektör çapında veya kurum çapında düşüncelerine uygun olarak esnekliğini ve uyarlanabilirliğini artıracağı düşünülmektedir.

Recently, Technology Readiness Levels (TRLs) are used as a measurement tool to identify product/ service maturity for assuring that the outcome of the technological infrastructure is mature enough. Since mature technological capacity makes it possible for enterprises to produce services and products fitting well for the needs of their customers, relevant studies keep their agenda heavily busy to improve self-capability of technology utilization. For achieving this, TRL of enterprises should be evaluated in the light of market dynamics, and a clear road map in technology-related investments should be identified for the sake of technological maturity. As the literature survey indicates a few studies related to enterprise-level technological assessment, there is a need for more comprehensive and effective methodologies to be developed and implemented. Due to the importance of TRL analysis, this study is devoted to generating a general assessment framework. Although applicable to service industry, the proposed model is particularly designed to be utilized in manufacturing industries. After a comprehensive review of the literature, the assessment model is generated by using SWARA to identify the weights of each criterion with their relevant importance. Particular attention is paid to technological infrastructure, cultural effects, investment planning and achievement of business results. Early implications of the proposed model in some service-providing institutions help develop a common understanding on technological improvement and utilization as well as encourage and highlight further possible improvements of the assessment model. However, the proposed model is operated to verify an implementation with a manufacturing enterprise. The study continues along this line and the model is continuously improved by embedding more criteria. It is believed that this will improve the flexibility and adaptability of the proposed model in accordance with technological progress as well as sector-wide or enterprise-wide considerations.
Keywords: Bilişim teknolojisi; Business; Data processing; Endüstri mühendisliği; Enterprise Technological Readiness; Industrial engineering; Information technology; İşletme; İşletmelerin Teknolojik Hazırlığı; Management; Management information systems; SWARA; Technological Maturity; Teknoloji Hazırlık Seviyeleri; Teknolojik Olgunluk Technology Readiness Levels; Veri işleme; Yönetim; Yönetim bilişim sistemleri