Yetkinlik bazlı insan kaynakları süreçleri ve bir araştırma - Sağır, Hande (My University, 2006)
YETKİNLİK BAZLI İNSAN KAYNAKLARI SÜREÇLERİ VE BİR ARAŞTIRMA Globalleşme ile birlikte dünya çapında organizasyonlar haline gelen şirketlerin rekabet avantajı kazanabilmeleri için insan kaynaklarının doğru yönetilmesi en önemli faktör haline gelmiştir. Doğru insan kaynağını seçebilen ve bu kaynağı doğru yönetebilen şirketler diğerlerine karşı büyük avantajlar elde etmeye başlamışlardır. Bu kaynakların iyi yönetilmesi, başarılı kariyer planlarının yapılması, başarılı performans değerlendirmelerinin yapılması ve başarılı gelişim planlarının yapılması anlamına gelir. Bütün bu insan kaynakları süreçlerinde kaynağın doğru seçilmesi ve tanımlanması en temel gereksinimdir. Günümüzde bu süreçleri başarılı yöneten şirketler, kaynağı doğru seçmek ve tanımlamak için 1960’lı yılların sonlarına doğru ortaya atılmış olan “Yetkinlik” kavramından yola çıkmışlar ve bu kavramı sürekli geliştirerek davranışsal ve teknik yetkinlikleri kendi ihtiyaçları ve şirket kültürleri doğrultusunda çeşitlendirip modellemişlerdir. Bu çalışma ile yetkinliklerin günümüz insan kaynakları süreçlerindeki yeri, uygulama örnekleri, yetkinlik anlayışının bir şirketteki departmanlara göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmış ve departmanların yetkinliğe verdikleri önemin ölçülmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak, yetkinliklerin departmanlara göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Mevcut yetkinliklerin departmanlar bazında önem derecelerine göre ayrıştırılması ve yine departmanlar bazında yetkinlik gruplarının seçilmesi gerekliliği görülmüştür. Bu konudaki önerimiz bu farklılaşmayı doğru bir şekilde belirlemek için, içinde departman temsilcilerinin bulunduğu çalışma grupları oluşturulması ve departmanların ihtiyaç ve bakış açılarının tam olarak tespit edilmesidir.

COMPETENCY BASED HUMAN RESOURCES PROCESSES AND A RESEARCH After globallisation and occuring multinational organisations, the most significant phenomenan has become competition advantage of successfull management of human resources. The organisation which select the best candidate and manage human resource begins to get huge advantages. “Succesfully management of human resources” means; achieving good career plans of personnel, good performance evaluation and giving good development plans of personnel. The basic neccesity, according to these human resources processes, is selecting and defining the best candidate. In these days, the organisation that manages these processes successfully leads from “after 1960’s Competency based” interview concept and they accommodate and vary this concept according to their own neccessities furthermore their company cultures. The aim of this research is investigating the place of competencies through human resources processes, application samples, competency differentiations between various departmants of an organisation and moreover evaluating departmental importance of competencies. Outcome of this research, competencies has differences between various departmants. Discomposation of present competencies according to their significency level and also selecting departmental competency groups seem as a requirement. Our proposal, in order to define the best differentiation, is creating work group within department representatives and establishing whole departmant needs and perspectives.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi