Japonya ve Güney Kore’yi iklim liderliği çerçevesinde Asya Pasifik ve küresel iklim politikalarında konumlamak - Yıldız, Zeynep (My University, 2024)
Küresel çapta tüm insanlığı ilgilendiren iklim krizi, ülkelerin bölgesel, uluslararası ilişki ve çıkarlarını etkilemiş ve bu durum ülkelerin iklim politikalarına önem vermelerine neden olmuştur. Kyoto Protokolü’nün imzalanmasından itibaren ülkeler, küresel emisyon azaltma ve adaptasyon çabalarının, yakın bir coğrafi bölgede bölgesel topluluk bağlamında hedeflerin gerçekleşmesinin daha kolay olduğu anlaşılmıştır. Hem ülke içinde hem de bölgede hedefleri gerçekleştirmek, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve diğerlerini de aynısını yapmaya teşvik etmek iklim liderliğini ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Asya Pasifik bölgesinde iklim değişikliğinin bölgedeki tahribatına ve bunu önlemek için yapılan anlaşmalara, örgütlenmelere ve iklim liderliğini, bu bölgedeki gelişmiş, orta ölçekli ülkeler olan Japonya ve Güney Kore üzerinden karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Bu nedenle bölgedeki gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere yardım etmede üstleneceği bir liderlik rolü bulunmaktadır. İklim liderliği sergilemek, ülke içinde, bölgede ve küresel olarak emisyonları azaltmak, iklim değişikliğine uyum sağlamak için etkili eylemlerde bulunmak ve diğerlerini de aynı şeyi yapmaya teşvik etmek anlamına gelmektedir.

The climate crisis, which concerns all humanity on a global scale, has affected the regional and international relations and interests of countries, and this has caused countries to attach importance to climate policies. Since the signing of the Kyoto Protocol, countries have understood that global emission reduction and adaptation efforts are easier to achieve in the context of a regional community in a close geographical area. Achieving goals both domestically and in the region, adapting to climate change, and encouraging others to do the same demonstrate the need for climate leadership. It comparatively examines the devastation of climate change in the Asia Pacific region and the agreements, organizations and climate leadership made to prevent this, through Japan and South Korea, which are developed, medium-sized countries in this region. Therefore, developed countries in the region have a leadership role to play in helping developing and underdeveloped countries. Demonstrating climate leadership means taking effective action to reduce emissions and adapt to climate change domestically, regionally and globally, and encouraging others to do this.
Locating Japan and South Korea in Asia Pacific and global climate policies through climate leadership
Keywords: Climate change; climate leadership; Güney Kore; Güney Kore climate crisis; İklim değişikliği; İklim Krizi; İklim Liderliği; Japan; Japonya; South Korea