Hedef ülke Türkiye'nin Suriyeli girişimcileri : İstanbul örneği - Türker, Sueda (My University, 2020)
Günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde göç hareketleri yaşanmakla birlikte bu hareketler gerek bulundukları saha, gerekse de küresel ölçekte dünyanın tamamını etkilemektedir. Herhangi bir nedenle göç eden insanlar hem geldikleri hem de göç ettikleri yerlerde değişikliklere neden olmaktadırlar. Göçmenler bazen ücret karşılığında çalışmayı, bazen de ikamet ettikleri yerde kendiişlerini kurmayı tercih edebilmektedirler. Bu doğrultuda, günümüz küresel dünyasında öne çıkan kavramlarından biri olan girişimcilik kavramı, modern bir olgu olarak, göç hareketleri ile birleşerek göçmen girişimciliği alanını ortaya çıkarmıştır. Bu sayede, kendi işini kurmayı tercih eden göçmenler, göçmen girişimcilik kavramının doğmasına neden olmuşlardır. Göçmen girişimcilerin girişimciliğe odaklanması için, bu nedenleri sağlayan birçok farklı etken ve motivasyon unsuru mevcuttur. Bu çalışmada, özellikle savaş esnasında ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli göçmen girişimciler değerlendirilmiştir. İstanbul’da girişimcilik faaliyeti gösteren göçmen girişimcilerden 20 girişimci ile görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler deşifre edilerek ana ve alt temalar oluşturulmuş ve MAXQDA 2020 aracılığı ile kodlar çözümlenmiştir.

Although there are movements of migration in several regions of the world today, these movements influence the whole world both in the field and on a global scale. People who migrate for some reasons lead up to changes in both places they migrate from and they migrate to. Immigrants prefer sometimes working for a feeor setting up their own business in their place of residence instead. In this direction, the concept of entrepreneurship which is one of the pre-eminent concepts in today's global world as a modern phenomenon, combining whit movements of migratory has revealed the field of immigrant’s entrepreneurship. In this way, immigrants who prefer to start their own business have engenderedthe rise of the concept of immigrant entrepreneurship. There exist various factors and motivation elements to make immigrants focus on entrepreneurship. In this study, particularly Syrian refugee entrepreneurs who had to leave their country during the war. The data was obtained by interviewing 20 individuals from refugee entrepreneurs who are doing business in Istanbul. The data received were decoded, main and sub-topics were created and the codes were analyzed as part of the MAXQDA 2020 program.
Keywords: Entrepreneurship; Girişimcilik; Göçmen; Immigrant; Kamu yönetimi; Maxqda; Political science; Public administration; Siyasal bilim; Suriye; Syria