Milletlerarası özel hukukta çocuğun aile içinde korunması - Batıgün, Elif Selen (My University, 2019)
Çocuğun aile içinde korunması, velâyet hakkı sahibi ana ve babanın, velâyethakkından doğan bazı haklarını, yetkilerini ve yükümlülüklerini yerine getirmemeleri,getirememeleri veya ağır şekilde ihlal ederek, kötüye kullanmaları halinde çocuğun yetkilimakamlar tarafından alınacak “koruma tedbirleri” ile korunmasını ifade etmektedir.Çalışmamızın amacı, milletlerarası nitelikli çocuğun velâyet hakkına sahip ana vebabasından korunmasını gerektiren hallerde, kanunlar ihtilafı kurallarını incelemek vemilletlerarası usul hukukuna ilişkin meseleleri ele almaktır. Bu inceleme yapılırken öncelikleTürk maddi hukuku ve İsviçre hukukunda çocuğun yararı ilkesi çerçevesinde, velâyet kavramı,velâyetin kullanılması ve çocuğun korunmasına yönelik tedbirler ele alınmıştır. Takiben,milletlerarası özel hukuk alanında, velâyet ve çocuğun korunmasına yönelik tedbirlereuygulanacak hukuk ve konuya ilişkin milletlerarası usul hukuku meseleleri incelenmiştir.İncelememizi yaparken, 1961 tarihli Küçüklerin Korunmasında Makamların YetkisineUygulanacak Kanuna Dair Sözleşme, 1996 tarihli Velâyet Sorumluluğu ve ÇocuklarınKorunması Hakkında Tedbirler Yönünden Yetki, Uygulanacak Hukuk, Tanıma, Tenfiz veİşbirliğine Dair Sözleşme, 2201/ 2003 sayılı Evlilik ve Velâyete İlişkin Hususlarda YargıYetkisi, Yargı Kararlarının Tanınması ve Tenfizine Dair Konsey Tüzüğü ve 5718 sayılıMilletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri ayrıntılı olarakele alınmıştır.

The phrase, “protection of the child in the family environment” expresses theprotection measures to be taken against the child’s mother or father who has parental custodyover a child. In terms of taking protection measures over the child, parents having right ofcustody have to violate their rights, authorities, and responsibilities arising from parentalcustody intentionally or unconsciously.The study aims to determine the rules of conflict of laws and to address the issuesrelated to international procedural law in cases private international law deals with aboutprotection of the child in his/ her family. In this study, first of all, the concept of parentalcustody and responsibility and exercise of mentioned rights and responsibilities and protectionmeasures for child in Turkish and Swiss substantive law in the scope of the principle of the bestinterest of the child, are discussed.Subsequently, in the field of private international law, the issues of conflict laws and theinternational procedural law on the issue of parental custody and protection of the child wereexamined.In our review, the Convention on the Applicability of the Authorities in the Protectionof Minors in the 1961 Convention, the 1996 Custody Responsibility and the Convention on theProtection of Children, the Law Applicable, the Convention on Recognition, Enforcement andEnforcement, the Judicial Power in the Matters Regarding Marriage and Vigilance No:2201/ 2003, The relevant provisions of the Law on the Recognition and Enforcement ofDecisions of the Council and the Law No. 5718 on Private International Law and ProceduralLaw are discussed in detail.
Keywords: 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi; 1996 tarihli Lahey Çocuk Sözleşmesi; Brussels II-A Regulation; Brüksel II-A Tüzüğü; Civil law; çocuğun korunması; ebeveyn sorumluluğu; Medeni hukuk; Parental custody; parental responsibility; protection of the child; The Hague Child Convention of 1996; The Hague Convention of 1961; Velayet hakkı