Hafif metallerde a-tıg uygulamaları - Demirtaş, Mustafa Tolga (My University, 2013)
HAFİF METALLERDE A-TIG UYGULAMALARI Aktifleştirilmiş tungsten asal gaz kaynağı (A-TIG) yönteminde standart tungsten asal gaz (TIG) kaynak makinası kullanılmaktadır. Normal TIG kaynak yönteminde, kaynak akım şiddeti düşük olduğu için elde edilen dikişin kesit alanı ufak olmaktadır. Kalın malzemelerin kaynağında tam nüfuziyetli dikiş elde etmek için uygulanacak paso sayısının çok fazla olması gerekmektedir. Ancak bu durum da kaynak imalat süresini ve maliyetleri arttırmaktadır. TIG kaynak yönteminde, dikiş derinliğini arttırmak amacıyla yapılan araştırmalardan bir tanesi de A-TIG kaynak yöntemidir. A-TIG kaynağında, iş parçası üzerine ince bir toz örtüsü oluşturulduktan sonra klasik TIG kaynak şartlarında kaynak yapılmaktadır. Parça yüzeyindeki bu ince toz tabakası dikiş nüfuziyet derinliğini tek seferde %300 oranına kadar arttırmaktadır. İlk olarak titanyum alaşımları için geliştirilen bu yöntem daha sonra ostenitik paslanmaz çelikler başta olmak üzere, alaşımlı çeliklerin kaynatılabilmesi için geliştirilmiştir. Hazırlanan tezde, hafif metallerin A-TIG kaynak parametreleri incelenerek toz cinsinin ve kaynak enerjisinin etkileri ortaya çıkarılmaya gayret edilmiştir. Ayrıca aluminyum plakalara A-TIG kaynak uygulaması yapılmış ve sonuçlar incelenmiştir. A-TIG kaynak yöntemi kullanılarak yapılmış olan deneylerde, parçalar üzerine CaO, Fe2O3, TiO2 ve SiO2 gibi çeşitli tozlar sürülerek kaynak dikiş genişliği ve derinliği ölçülmüştür. Yapılan ölçümlerden elde edilen sonuçlarda, kaynak dikişinin ve derinliğinin genişlediği bulgusuna ulaşılmıştır.

A-TIG WELDING APPLICATIONS FOR LIGHT METALS For active tungsten inert gas welding (A-TIG) method, the standard tungsten inert gas (TIG) welding machine is used. Because of the welding current is low at TIG welding, cross sectional area of welding seam is at this method small. To achieve full welding penetration for thick materials too much number of welding passes are required. However, this also increases welding production time and welding costs. In order to increase the depth of the seam for TIG welding method is named as A-TIG welding method. At A-TIG welding, the weld is created with a thin layer of flux on the workpiece in the same classical TIG welding conditions. This thin flux layer on the surface of parts increases the depth of penetration up to 300% times deeper. This method was first developed for the titanium alloys, and after austenitic stainless steel and alloy steels. For these thesis, A-TIG welding parameters of light metals, flux layer and welding energy are examined. Also A-TIG welding of aluminium parts also conducted and the results are examined. Experiments are performed by using the A-TIG welding method, CaO, Fe2O3, TiO2 and SiO2 powders were used as flux and then weld bead width and depth were measured. The results obtained from the measurements, it was found expanding the weld seam.
Keywords: Kaynak _A-TIG; Metaller_Hafif Metaller