Radyodiagnostik cihazlarda voltaja bağlı oluşan arızalar: voltaj ölçümleri, arızaların değerlendirilmesi ve çözüm önerileri - Elpen, Fatma Pınar (My University, 2005)
Marmara üniversitesi tıp fakültesi radyoloji arıza defterinden 2001-2004 yılları arasındaki radyodiagnostik cihaz arızaları araştırıldı. Arızaların tarihleri ve türleri saptandı. Cihaz arızaları elektronik ve mekanik olmak üzere sınıflandırıldı. Daha sonra 1.Ekim.2003-1.Mayıs.2004 tarihleri arasında radyoloji elektrik odasındaki ana voltajın dağılım panosundan avometreyle, çalışma günleri her gün aynı saatlerde günde beş kez olmak üzere ölçümler yapıldı. Ölçülen en düşük değer kaydedildi. Kaydedilen değerlerin grafikleri yapıldı. 7.Nisan -29.Nisan 2004 tarihleri arasında General Electric firması bünyesindeki şebeke voltajını ölçen ve kaydedebilen dranetz cihazı ile ölçüm yapıldı. Dranetz voltaj ölçüm değerlerinin de grafikleri yapıldı. Ölçüm yapılan zamanlarda hava şartları ve oluşan arızalar kaydedildi. Ölçüm zamanında oluşan arızalar da elektronik ve mekanik olarak sınıflandırıldı. Bu arızalarda elektronik olan arızalar voltaj değişimi ya da elektrik kesintisiyle aralarındaki ilişki araştırıldı. 1.Ekim.2003-1.Mayıs.2004 tarihleri arasında manyetik rezonans cihaz arızalarının 19 u avometre ve dranetz ile saptandı. Ani elektrik kesintisi ve şebeke voltaj değişiminin Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında 1.Ekim.2003-1.Mayıs.2004 tarihleri arasında manyetik rezonans cihazında 15 iş günü kaybına neden olduğu hesaplandı ve tüm radyodiagnostik cihazlarda 40 arıza oluşturduğu tespit edildi.

At The Marmara University Radyology Departmant defecets of the radiological equipmaent which occured during the years of 2001-2004 were investigated from the registrars and classified as mechanical or electronic. Between 1.October.2003-1.May.2004the voltage of the main current to the radiology department was measured by an avometer , during the same time periods daiyly and lowest value registered and graphics were produced. Between 7-29.April.2004 the voltage of the main electric current waas registered with dranetz machine and graphics were obtained. The defects of the radiologic equipment during measurement dates were classified as electronic and mechanical. The association between eqipment failures and voltage alterations and electric cuts were analyzed. Between 1.October.2003-1.May.2004 19 ofthe defects in MRI were associated with sudden electric cuts and alterations in the voltage which caused 15 days of down-time. Overall 40 failures happened for allradiognostic machines during the period of voltage measurement at the department
Keywords: Radyodiagnostik; Radyoloji; Tıbbi Cihazlar