Öğrencilerin kesirler konusundaki kavram yanılgılarıyla ilgili öğretmen ve öğretmen adaylarının bilgilerinin incelenmesi - Demiri, Leyla (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, öğretmen ve öğretmen adaylarının, öğrencilerin kesirler konusundaki kavram yanılgılarına ilişkin mevcut bilgilerini araştırmaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden çoklu durum (vaka) çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Bir kavram yanılgısı testi oluşturmak için ilgili literatür taranmış ve Alacacı’nın (2009) çalışmasında yer alan kavram yanılgısının üzerine oturtulduğu bileşenler temel alınarak test şekillendirilmiştir. İlk aşamada öğrencilere uygulanacak olan kavram yanılgı testi oluşturulmuştur. Öğretmenlere uygulanan kavram yanılgı testi ise öğrenci testleri uygun olacak şekilde değiştirilerek iki aşamalı olarak hazırlanmıştır. Çalışma grubu bir üniversitenin İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümünde son sınıfta okuyan 2 öğretmen adayından; M.E.B.’teki ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 4 öğretmenden ve bir ilköğretim okulunun 7.sınıfında okuyan 90 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma grubu belirlenirken 8 öğretmen adayına ve 9 öğretmene iki aşamadan oluşan kavram yanılgı testi uygulanmıştır. Bunlar arasında en çok bilgi veren 2 öğretmen adayı ve 4 öğretmen seçilmiştir. Bu testlerin yanı sıra yarı yapılandırılmış mülakatlar uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizi sonucunda matematik öğretmen adaylarının ve tecrübeli öğretmenlerin kavram yanılgısı ve hata terimlerini ve bu terimler arasındaki farkı informal tanımlarla açıkladıkları; yeni öğretmenlerin ise açıklayamadıkları görülmüştür. Bunun yanı sıra öğretmen adayları ve öğretmenlerin kavram yanılgısının nedenlerini açıklamada yetersiz oldukları görülmüştür. Anahtar sözcükler: Kavram yanılgısı, Pedagojik Alan Bilgisi, Matematik Öğretmenleri, Öğretmen adayları

The purpose of this study is to explore teachers’ and pre-service teachers’ knowledge of students’ misconception about fractions. As being a mainly qualitative research, this study has utilized multiple case study methodology. Having reviewed the relevant literature, misconception elements presented in Alacacı (2009) have been used to construct a misconception test for the students. A two-stage teacher misconception test has been also constructed based of the student misconception test. The cases consisted of 2 pre-service teachers who are in their senior year in primary mathematics education at a university, 4 in-service teachers and 90 students. In the selection process, a two-stage misconception test has been applied to 8 pre-service teachers and 9 in-service teachers. The teachers have been selected on the basis of their test results and their willingness to contribute to the study. Semi-structured interview method was also used to collect in depth data from teachers. Result of the analysis of data has shown that both pre-service and experienced in-service mathematics teachers explained the terms ‘misconception’ and ‘mistake’ and the difference between them by using an informal language and that the novice in-service teachers could not explain the terms sufficiently. Pre-service and in-service mathematics teachers were also inadequate to identify reasons why students were having misconceptions. Key words: Misconception, Pedagogical Content Knowledge, Mathematics Teachers, Pre-service Teachers
Keywords: Eğitim, İlk; Matematik; Öğrenim ve Öğretim (İlk); Öğretmenler, Yetiştirilmesi