Fuzûlî'nin anlam dünyası : anahtar kelimeler ve kavramlar sözlüğü - Samancı, Metin (My University, 2019)
Bu çalışmada Fużūlì’nin (ö. 1556) Dívān, Leylā vü Mecnūn ve Beng ü Bāde eserleri taranarak tespit edilen kavramların sözlüğü oluşturulmuştur. Beyit örnekleri Dívān-i Fārsí ve Ģadíķatü¢-s-sü¤edā ile zenginleştirilmiştir. Tezimizin Anahtar Kavramlar ve Kelimeler Sözlüğü başlıklı bölümünde, Giriş’te örneklemini sunduğumuz Sözlük Oluşturulurken Göz Önünde Tutulan Hususlar’a göre tespit edilen madde başları açıklanmış, beyitlerle örneklenmiş ve her beyit günümüz Türkçesi ile nesre çevrilmiştir. Ek bölümünde ise şairin Dívān’ının metni üzerine öneriler sunulmuştur.

In this study Fuzuli’s key words and concepts glossary has been created by scanning Dívān, Leylā vü Mecnūn and Beng ü Bāde. Couplet samples have been reached with Dívān-i Fārsí and Ģadíķatü¢-s-sü¤edā. In the glossary section, the bullets ascertained from the Points taken under consideration in creating glossary that we’ve pointed in the Introduction. Every couplet example was tranlate to modern Turkish prose. In the annex, suggestions were made on the text of the poet's Dívān.
Keywords: anlam; Fuzûlî; Fuzuli, 1495-1556; glossary; meaning; poetry; sözlük Fuzûlî; şiir; Turkish literature; Türk edebiyatı