Boşanmanın çocuklar bakımından kişisel sonuçları - Memişoğlu, Selda Yokuş (My University, 2019)
Bu çalışmada, boşanmanın çocuklar bakımından kişisel sonuçları incelenmiştir. Boşanma sonrasında, müşterek çocukların bedeni, fikri ve ahlaki gelişimi açısından velayetin hangi ebeveyne bırakılacağı ve çocukla diğer ebeveyn arasında kurulacak olan kişisel ilişki önem arz etmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, velayet hakkının tanımı ve hukuki niteliği açıklanmış, ardından velayet hakkı düzenlenirken gözetilecek ilkelere, özellikle ‘Çocuğun Yararı’ ilkesine detaylı olarak, yer verilmiştir. Medeni Kanunda düzenlenmemiş olmakla beraber doktrindeki tartışmalar, Yargıtay kararları ile güncel gelişmeler ışığında birlikte velayet kurumuna değinilmiştir. İkinci bölümde, velayet düzenlemesinde meydana gelen değişiklikler, görevli ve yetkili mahkemeler ile icra iflas uygulamaları incelenmiştir. ‘Çocuk ile Kişisel İlişkinin Düzenlenmesi’ başlıklı son bölümde ise, kişisel ilişki düzenlenirken gözetilecek ilkeler, kişisel ilişkinin kurulma şekli ve uygulanabilirliği, mahkemelerin görev ve yetkisi ile kişisel ilişki kurulmasına dair ilamın icrası hususları ele alınmıştır.

In this thesis, personal results arising from divorce regarding children are examined. After divorce, it is important to determine which parent to leave custody in terms of physical, intellectual and moral development of the children, and personal relationship between the child and non custodial parent. In the first chapter, the definition of the right to custody and its legal qualification are explained, and then the principles to be observed while regulating the right to custody, particularly “The Best Interest of the Child Principle”, are investigated in detail. Although it is not regulated in the Civil Code, the concept of custody is mentioned within the framework of current developments, discussions in the doctrine and decisions of the Supreme Court. In the second chapter, the changes in the custody regulations, the authorized and competent courts and enforcement bankruptcy practices are examined. In the last chapter titled “Regulation of Personal Relationship with Children”, principles to be considered in personal relationship regulation, the form and applicability of personal relationship, jurisdiction of courts and execution of personal relationship are studied.
Keywords: Birlikte Velayet; Civil law; Custody right; Çocuğun Yararı; Hukuk; Joint custody; Kişisel İlişki; Law; Medeni hukuk; personal relationship; The best interest of the child; Velayet Hakkı