Realiti şov'larda gerçekliğin yeniden inşası : Müge Anlı ile Tatlı Sert programı örneği - Bulut, Emre (My University, 2020)
Tür olarak Reality Şov’lar “Gerçek” temelli yayıncılık söylemi ile izleyici karşısınaçıkmaktadır. İşlediği konular itibariyle hayatın içinden gerçek hikayelerin yayınlandığı buprogramlarda aslında kurgu ile gerçek arasındaki karşılık bir oyun ile gerçeklik yenidenüretilmektedir. Çalışmada gerçekliğin yeniden üretiminin hangi anlatısal unsurlar ve işlevlerkullanılarak yapıldığını ortaya koymak hedeflenmiştir.Bu çalışmada bir Reality Şov türü örneği olan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programınınyapım aşamasından sunum aşamasına kadar çeşitli bölümleri incelenmiştir. Programıniçeriğini, gerçek hayattan kişiler ve olaylar oluşturmaktadır. Başvuru yapanların talepleridoğrultusunda suçlular, katiller, hırsızlar veya kayıplar bulunmaktadır. Bu kapsamda kurmacaile gerçek arasındaki çizginin keskinliğini kaybettiği, kurumların, normların ve değerlerinanlamlarını yitirdiği buna karşın tüm bu kavramların yeniden üretildiği gözlemlenmiştir. Buyeniden üretim her bölümde aynı görsel ve işitsel unsurlar kullanılarak yapılmaktadır.Programın içerisinden, “Palu Ailesi olayı”, “Gazi Akbıyık’ın öldürülmesi olayı” ve “Şiar Kılıçolayı” örneklem olarak seçilmiştir. Bu örneklem anlatı analizi yöntemiyle incelenmiştir

Reality Shows as a genre appear before the audience with the Real basedbroadcasting discourse. Reality is reproduced in these programs, where real stories from lifeare broadcast. The aim of the study is to reveal which narrative elements and functions are usedto reproduce reality.Many parts of the program Müge Anlı and Tatlı Sert, which is an example of aReality Show, from the production stage to the presentation stage have been examined. Thecontent of the program consists of real life people and event: There are criminals, murderers,thieves or disappearances at the request of the applicant: In this context, it has been observedthat the line between fiction and reality has lost its sharpness, institutions, norms and valueshave lost their meaning, yet all these concepts are reproduced. This reproduction process isdone using the same visual and audio element: Among the program, the Palu Family incident,the murder of Gazi Akbıyık incident and Şiar Kılıç incident were selected as sample: Thesesamples were analyzed by the method of narrative analysis
Keywords: Aktarılmış gerçeklik; Anlatı Analizi Television Programs; Mediated Reality; Motion pictures and television; Narrative Analysis; Reality; Reality Şov; Sinema ve televizyon; Television programs; Televizyon programları