Turizm hareketleri (Türkiye örneği üzerinden sağlık turizmi) - Kostak, Didem (My University, 2007)
Ülke ekonomileri için gelir oluşturucu faaliyetlerde bulunmak, bu faaliyetleri etkin şekilde sürdürebilmek, faaliyetler sonucu elde edilen geliri etkin kullanabilmek çok önemlidir. Turizm faaliyeti, bir ülkenin gelir elde edebileceği ve bu sayede ekonomiye ciddi katkılar sağlayabileceği önemli bir endüstridir. Turizm bugün dünyada en hızlı gelişen hizmet sektörüdür ve diğer sektörlerinde itici gücü olarak işlev görmektedir. Ülke ekonomileri açısından, milli gelire olan katkısının yanında, sağladığı döviz geliri ile ödemeler dengesi açıklarının kapanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı boyutlarla turizmin; yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir yaratan, döviz sağlayan, yeni istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen, ekonomik politikaların uygulamasını kolaylaştıran bir nitelik kazanması, ülkelerin dikkatinin bu ekonomik olay üzerinde yoğunlaşmasına neden olmuştur. Bugün dünyanın en büyük hizmet sektörlerinden biri olan turizm sektöründe ülkelerin payını artırma çabaları turizm rekabetini doğurmakta ve yeni destinasyonlar ile yeni ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.Bu çalışmada ülkemiz için vazgeçilmez bir konuma sahip olan turizm ve onun bir bölümü olan sağlık turizminin önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sağlık turizmi, insanların hastane hizmetlerinden faydalanmak ve tedavi olmak için gerçekleştirdikleri seyahatleri tanımlamak amacı ile kullanılarak, sağlık ve turizm arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Türk turizm sektörü açısından alternatif bir turizm potansiyeli olarak sağlık turizminin uygulamadaki şekli ve mevcut Pazar olanakları ile birlikte sağlık turizminin katma değeri sorgulanmıştır. Böylece, Türk sağlık turizminin uluslararası platformda rekabet gücünü artırıcı çalışmalara ışık tutabilmek amaçlanmıştır. THE TOURISM MOVEMENTS (THE TOURISM OF HEALTH ON THE SAMPLE OF TURKIYE) For the economy of countries, to display income-producing activities, to maintain these activities effectively and to use this income effectively is so significant. Tourism activity is an industry from which a country can derive revenue and supplement the country's income substantially. Tourism is the quickest developing services sector and has an impulsive force on other sectors. In natıonal economies, as well as its assistance to natıonal income, it has an active role in supplying the deficience in balance of payments deficit by hard-currency income. Furtermore, on the national and international plane, tourism achieves a characteristic,which enhances the investments and business volume, creates revenue, provıdes foreign exchange, develops nev areas of employment, affects social and cultural life, expedites the praxis of the economic policy, brings about countries’ concentration on this economic affair.Presently, efforts for increasing the share of coutries in tourism sector, one of the biggest services sectors, accrues the tourism competition and causes the appearance of new destinations and new products.In this study, the importance of tourism, possesses an indispensable position for our country, and a part of it, health tourism, is endeavoured to betray. Health tourism is used for expounding people’s travels for deriving benefit from hospital services and being cured; and the relation between health and tourism is evaluated. As an alternative tourism potential for Turkish tourism sector, the accreation value, current market facilities and the way in usage of health tourism is interrogated. Consequently, throwing a fresh light on studies for growing of competition power of Turkish health tourism on the international platform.
Keywords: Sağlık Turizmi; Turizm_Türkiye