Dijital platformlarda sinemanın dönüşümü : Senaryo üzerinden bir okuma - Dadashli, Aynur (My University, 2024)
Bu çalışma dijital platformlarda sinemanın senaryo üzerinden dönüşümüne genel bir bakış sunmaktadır. Dijitalleşme ve dijital platformların ortaya çıkışıyla sinema köklü bir değişime maruz kalmaktadır. Dijital platformların oluşumu ile üretimin ve tüketimin nasıl değiştiğinin incelenmesi önem taşımaktadır. Dijitalleşme ve dijital platformların oluşumu ile sinema teknik açıdan gelişmiştir ve bu da içerik üretiminin yapılışını değiştirmektedir. Senaryo yazım programları kullanılmaya başlanmış ve bu da yapım sürecini hızlandırmıştır. Dijitalleşme ile artık üretim daha kolay hâle gelmiş ve tüketim de artmıştır. Zaman ve mekân kısıtlaması olmadan izleyicilere ulaşım kolaylığı sağlayan dijital platformlar izleyicilere farklı bir deneyim sunmaktadır. Dijital platformlarda algoritmalar mevcut üreticilere yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu algoritmalarla izleyicinin neyi istediği öngörülebilmektedir. Dijital platformlarda içerik çeşitliliği fazla olduğu için senaryo yazarları daha fazla ve daha farklı içerikler üretmeye çalışmaktadır. Bu değişim senaryo yazarlarına özgürlükler sunsa da bununla birlikte kısıtlamalar da getirmektedir. Sektörde tüketim açlığı mevcutken içerikler teknik ve dramatik açıdan değişim göstermektedir. Bununla birlikte dijital platformların izleme seyrini değiştirerek toplu şekilde izlemeden bireysel izlemeye geçilmesi sinema salonlarını da etkilemektedir.

This study provides a general overview of how cinema has transformed through scenarios on digital platforms. With the emergence of digitization and digital platforms, cinema has undergone significant changes. It is important to examine how production and consumption have changed due to the formation of digital platforms. Digitization and the emergence of digital platforms have led to technical advancements in cinema, altering the process of content creation. Screenwriting software is now being used, speeding up production. With digitization, production has become easier, and consumption has increased. Digital platforms provide viewers with easy access without time or location constraints, offering a different viewing experience. Algorithms on digital platforms present new opportunities for content creators. These algorithms can predict what viewers want. However, the abundance of content on digital platforms pushes screenwriters to produce more diverse and unique content. While this change provides freedom for screenwriters, it also comes with limitations. In an industry with high demand for content, technical and dramatic aspects of content are also changing. Additionally, the shift from collective to individual viewing on digital platforms impacts traditional cinema theaters.
Keywords: Cinema; Digital media; Digital television; Digitalization; Dijital medya; Dijital Platformlar; Dijital televizyon; Dijitalleşme; Motion picture plays; Motion pictures; Netflix; Script; Senaryo Digital Platforms; Senaryolar; Sinema