Eğitim amaçlı elektrik piyasası simülatörünün geliştirilmesi - Altuntaş, Oğuz (My University, 2019)
Elektrik piyasalarında serbestleşme hareketi özellikle 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren gelişmiş ülkelerin öncülüğünde hızlı bir değişim göstermiştir. Böylece elektrik piyasa yapıları, tekelci yapıdan içinde rekabeti barındıran piyasalar haline dönmüştür. Bu bağlamda birçok ülke yasal düzenleme ve buna bağlı mevzuatlarını hızla tamamlayarak, serbest piyasa yapısını oluşturmuştur. Türkiye, 4628 Elektrik Piyasası kanununun 2001’de çıkartılıp yürürlüğe girmesiyle beraber birçok yeniliği bünyesine katmıştır. Diğer taraftan özel sektöryatırımları da buna bağlı olarak artmıştır. 2011 yılında başlayan gün öncesi piyasa yapısı, 2015 yılından itibaran enerji borsası olarak EPİAŞ altında devam etmektedir.Bu çalışma, yeniden yapılanan elektrik sektörünün oluşturduğu türev piyasa işleyişinin tüm paydaşları tarafından daha anlaşılabilir olmasını sağlamak için bir elektrik piyası simülatörü geliştirilmesini amaçlamıştır. Bu kapsamda web tabanlı bir simülatör geliştirilmiş ve piyasaya yeni girecek veya piyasa içersinde bulunan kişlerin gelişimine katkı yapmayı hedeflemiştir. Bu kapsamda çalışmda Türkiye ve dünyadaki enerji piyasaları ve gelişiminden bahsedilip, özelinde elektrik enerji piyasa yapısı detaylandırılarak anlatılmıştır. Ayrıca gün öncesi piyasası, gün içi piyasası ve ikili anlaşmalar diğer bir tabirle türev piyasa kavramları irdelenerek piyasanın işleyiş biçimi ve işlevselliği aktarılmıştır.Böylece bu çalışma lisans ve lisansüstü öğrenciler başta olmak üzere elektrik piyasasında katılmak isteyen çalışanlara, Türkiye elektrik piyasasının temelini öğretmek ve gerçek piyasa koşullarında alıştırma ve egzersiz yapma imkânı sağlayacaktır.

The liberalization process in the electricity markets has been changing rapidly since the second half of the 1990s under the leadership of developed countries. Thus, electricity market structures, monopolistic structure has turned into a market of competition. In this context, many countries have completed their legal regulations and related legislation quickly, consisted of free market structure. Turkey, with 4628the enactment and enactment of the Electricity Market law in 2001, it has undergone several structural reforms. Private sector investments continued to increase with this momentum. Day ahead market started to service in 2011,Since 2015, it is under the energy exchange EPİAŞ.This study aims to develop an electricity market simulator which is derivative market operation of restructured electricity industry expect to be more understandble. In this case, a web based electricity market simulator and is intended to contribute to the development of who are new to the market or in the market moment. This comprehensive work which is explained in detail from Turkey and the world energy markets and development. Also the day ahead market, day market and bilateral agreements, in other words, derivative market concepts are explained and the functioning and functionality of the market is explained.Consequently, this study refers to undergraduate and graduate students who willing to participate in the electricity market, to teach the basics of Turkey's electricity market and will provide the opportunity to practice and exercise in real market conditions.
Keywords: Elektrik Piyasası; Restructuring; Simulation; Simulator; Simülatör; Turkey Electricity Market; Türkiye Elektrik Piyasası Electricity Market; Yeniden yapılanma