AB HUKUKU DÜZLEMİNDE IRK AYRIMI VE AYRIMCILIK YASAĞI - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Geçmişten bugüne değişen zaman ve şartlarla birlikte, toplumlardaki eşitlik algısı da farklılık göstermiştir. Genel olarak hoş görülmeyen eşcinsel evlilikler, günümüz dünyasında insan hakları şemsiyesinin altında koruma alanı bulmuş, geçmiş zamanlarda doğanın gereği gibi gö- rülen kölelik kurumu ise yerini eşitlik ve insan onuru kavramlarına bı- rakmıştır. Bugüne gelindiğindeyse adil bir eşitliğin sağlanabilmesi adına cinsiyet, din, ırk vb. değerler temel alınarak, bu değerlere karşı ayrım yapmama ve sınıflandırmamanın geliştirilmesi, ulusal hukuk sistemleri ile uluslararası sözleşmeler kapsamında sağlanmaktadır. Bu çalışmada, ayrımcılık yasağının bir türü olan ırk ayrımcılığı, Avrupa Birliği hukuku ve Türk hukuk sistemi çerçevesinde ana hatlarıyla açıklanmaya çalışılacaktır. Irk ayrımcılığının düzenlenmiş olduğu diğer uluslararası metin ve sözleşmeler ise çalışmanın amacını aşacağından özel olarak incelenmemiştir.

The perception of equality in society has changed along with the changing conditions in time. Unwelcomed same-gender marriages found a protective shelter under today's human rights and the institution of slavery which has seen as necessity in older times has been replaced by the concept of equality and human dignity. Today, the justice based on the values of achieving equality of gender, religion, race and fight against the development of discrimination and classification is provided by the national legal systems with international agreements. In this study, racial discrimination which is a type of discrimination will be explained by the European Union law and the Turkish legal system. The other international context and agreements which has been written about racial discrimination will not be specifically studied as it goes beyond the scope of this study.
(RACE DISCRIMINATION, AND LAW AGAINST DISCRIMINATION UNDER THE EUROPEAN UNION LEGAL SYSTEM)
Keywords: Hukuk