Meme kanserinde mir-140 ve IGFBP-5 ekspresyon düzeylerinin klinopatolojik faktörlerle ilişkisi - Güllü, Gökçe (My University, 2012)
1.ÖZET IGF sistemi üyelerinden IGF bağlayan protein 5 (IGFBP5), meme kanserinde IGF yolağına bağımlı ya da yolaktan bağımsız olarak aktivite gösterebilmekte, apoptoz, hücre motilitesi ve sağkalımı üzerinde farklı etkilere sebep olabilmekte, hücre büyümesini in vivo ve in vitro inhibe edebilmektedir. Ayrıca metastaz, nüks ve kötü prognoz ile ilişkilendirildiği çalışmalar da bulunmaktadır. IGFBP5’in hücresel yerleşiminin hücre içerisindeki fonksiyonunu etkilediği bilinmektedir. MikroRNA-140’ın (miR-140), IGFBP5’i hedeflediği deneysel olarak ispatlanmış ve miR-140 aşırı ekspresyonunun IGFBP5 ekspresyon baskılanması, miR-140 baskılanmasının ise IGFBP5 aşırı ekspresyonu ile sonuçlandığı gözlenmiştir. Bu çalışmada meme kanserli doku kesitleri klinik alt tiplere ayrılmış ve her örnekteki IGFBP5 ekspresyonu immunohistokimyasal yöntem ile incelenmiştir. Aynı örneklerdeki miR-140 ekspresyonu ise “Real-Time” Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PZR) ile incelenmiştir. IGFBP5 negatif tümörlerin tamamında miR-140 ekspresyonu pozitif bulunmuştur (10/ 10) ; buna karşın IGFBP5 pozitif tümörlerin çoğununun miR-140 ekspresyonu açısından negatif olduğu gözlenmiştir (11/ 19). İki grup arasında gözlenen bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,0035). Ayrıca IGFBP5 negatif tümörlerde miR-140 ekspresyon düzeyinin IGFBP5 pozitif tümörlerden yaklaşık 82 kat fazla olduğu gözlenmiştir (p=0,0434). Meme kanseri moleküler alt tipleri açısından değerlendirildiğinde ise Luminal B tip tümörlerin %90’ında miR-140 ekspresyonunun pozitif olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma meme kanserli doku örneklerinde IGFBP5 ekspresyonunun, miR-140 ekspresyonu ile ilişilendirildiği ilk çalışmadır. miR-140 ekspresyonu ile klinopatolojik faktörler arası ilişkinin aydınlatılması için daha geniş hasta grubu ile çalışmalar yapılması yerinde olacaktır. IGF, IGFBP5, Meme kanseri, Mikro RNA, miR-140.

The Association of Insulin Binding Protein 5 and Micro RNA-140 Expressions and Clinopathological Factors in Breast Cancer IGF binding protein 5 (IGFBP5), an IGF system member, can show activity either IGF-dependent or independent, it also can show different effects on apoptosis, cell motility and survival in breast cancer. IGFBP5 inhibits cell growth in vivo and in vitro in human breast cancer. At time same time it is associated with metastasis, poor prognosis and clinical outcome. The cellular localization of IGFBP5 affects its function in cell. Experimentally shown that microRNA-140 (miR-140) targets IGFBP5. MiR-140 over expression leads to suppression of IGFBP5 expression and the suppression of miR-140 leads to over expression of IGFBP5. In this study, tissue sections of the patients with breast cancer analyzed by immunohistochemical assay to define IGFBP5 expressions. MiR-140 expression is later analyzed with Real-Time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR). We found that all IGFBP5 negative tumors express miR-140 (10/ 10) ; and IGFBP5 positive tumors are negative for miR-140 expression (11/ 19) (p=0.0035). miR-140 expression levels of IGFBP5 negative tumors is 82 fold higher than IGFBP5 positive tumors (p=0.0434). In terms of molecular subtypes of breast cancer, in 90% of the Luminal B type tumors, miRNA-140 expression was observed to be positive. This is the first demonstration of the association of miRNA-140 with IGFBP5 expression in breast cancer tissue samples. Larger group of samples are needed to define the association of miR-140 expression levels with clinopahtological factors. Key words: IGF, IGFBP5, Breast cancer, Micro RNA, miR-140.
Keywords: Hastalıklari; Meme Kanseri_Kanser; Tıp