Kimyasal üretimde süreç iyileştirmenin iş sağlığı ve güvenliği açısından analizi, bir örnek olay uygulaması - Aras, Nurselin (My University, 2021)
Bu çalışmada güvenlik kültürü, süreç iyileştirme ve insan davranışı ile güvenliğin ilişkisi ele alınmaktadır. Çalışmada iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli paya sahip güvenlik kültürü kavramının bir kimya fabrikasındaki süreç iyileştirmeye etkisi gözlemlenmiştir. Güvenlik kültürüne, bir organizasyondaki bireylerin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik ortak algı, tutum, düşünme alışkanlıkları, yetkinlikleri ve davranış örüntülerinin toplamı olarak bakılmalıdır. Çalışma hayatını büyük ölçüde etkileyen en önemli meseleler arasında iş kazaları ve meslek hastalıkları bulunmaktadır. Konuya detaylı bakıldığında bu iki sorunun ortaya çıkmasında insan davranışlarının ve güvenlik kavramının benimsenmesinin önemi büyüktür. Bir örgütte güvenlik kültürünün yaygınlaşması, risk yönetiminin verimli şekilde gerçekleştirilebilmesi adına çok önemlidir. Güvenlik kültürünün iyi uygulamaları, örgütün iş güvenliği etkinliğinin daha iyi durumda olmasına sebep olur. Bu çalışmada, güvenlik kültürünün en temel noktaları açıklanarak nasıl daha etkin ve pozitif bir kültüre geçilebileceği ifade edilmiştir. Bir organizasyonun güvenlik kültürünü değerlendirirken güvenlik kültürünün şimdiki durumu ve durumun sürdürülebilirliği belirlenmelidir. Çalışmada iş güvenliğinin süreç iyileştirmeye etkisini incelemek adına ülkemizde hizmet veren bir kimyasal fabrikasının 400 çalışanına soru onam formları aracılığıyla güvenlik kültür algıları ve iş sağlığı açısından süreçlerdeki farkındalıkları sorulmuştur, elde edilen verilere göre iş güvenliği açısından iyileştirmelere gidilmiş ve oluşan farklılıkları çalışanlar gözünden yeniden değerlendirmek için tekrar soru onam formları ile yeni veriler elde edilmiştir ve iki durum karşılaştırılarak yorumlanmıştır.

In this paper, the relationship between safety culture, process improvement, human behavior and security is discussed. In the present paper, the effect of the concept of safety culture, which has an important share in the field of occupational health and safety, on process improvement in a chemical factory was observed. Safety culture should be viewed as the sum of common perceptions, attitudes, thinking habits, competencies and behavioral patterns of individuals in an organization towards occupational health and safety. Occupational accidents and occupational diseases are among the most important issues that affect working life to a great extent. When the subject is examined in detail, it is important to adopt the concept of human behavior and security in the emergence of these two problems. Effective risk management is also very important for safety culture in an organization. Asessment the safety culture ensures that the health and safety performance of the organization is evaluated. In this paper, it is explained how to move to a more effective and positive culture by explaining the most basic points of safety culture. When evaluating the safety culture of an organization, the current state of the safety culture and the sustainability of the situation should be determined. In the paper, in order to search the effect of occupational safety on process improvement, 400 employees of a chemical factory serving in our country were asked about their perceptions of safety culture and their awareness of the processes in terms of occupational health through question and consent forms. According to the data obtained from the surveys, improvements were made in terms of occupational safety and new data were obtained with question consent forms again in order to re-evaluate the differences from the eyes of the employees and the two situations were compared and interpreted.
Analysis of process improvement in chemical production in terms of occupational health and safety, a case study
Keywords: Chemical industry; güvenlik kültürü work health; iş güvenliği; İş güvenliği; iş sağlığı; Job security; Kimya endüstrisi; process improvement; safety culture; süreç iyileştirme; work safety