Pazarlama 4.0 açısından doğal reklamların incelenmesi ve marka farkındalığına etkisi üzerine bir araştırma - Uyak, Saliha (My University, 2020)
Günümüzde küresel çaptaki rekabet ortamı, değişen tüketici beklenti ve davranışları, teknolojinin hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi ve sürekli gelişmesi bunların sonucunda tüketicilerin sadece ürün ya da hizmeti alan taraf değil aynı zamanda değer yaratıldıktan sonra katılım sağlama kısmında olması markaları farklı yöntemler uygulamaya yönlendirmiştir. Markaların pazar paylarını kaybetmemek ve hedef kitle üzerinde etkilerini sürdürebilmek için uyguladıkları dijital pazarlama yöntemlerinden birisi de doğal reklamlardır. Bu çalışmada satın alma aşamasında önemli bir rolü olan marka farkındalığının doğal reklamlardan etkilenip etkilenmediği incelenmiştir. Araştırma interneti kullanan ve doğal reklamla karşılaşan 585 katılımcı ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında elektronik anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda doğal reklamları etkileyen unsurlardan bilgilendirme ve güvenilirliğin marka farkındalığı bileşenlerinden tanıma ve hatırlama üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirlenmiştir.

Today, the global competitive environment, changing consumer expectations and behavior, the rapid introduction of technology into our lives and its continuous development, as a result of which consumers are not only the party that receives the product or service, but also in the participation part after creating value, have led the brands to apply different methods. One of the digital marketing methods that brands use in order not to lose their market shares and to maintain their effects on the target audience is native advertising. In this study, it is examined whether brand awareness, which has an important role in purchasing, is affected by native advertising. The research was conducted with 585 participants who use the internet and encounter native advertising. Electronic survey method was used in collecting the data. As a result of the research, it has been determined that informativeness and reliability, which affect the native ads, have a positive effect on recognition and recall from the brand awareness components.
Keywords: Brand Awareness; Brand Equity; Business; Doğal Reklam; İşletme; Marka Ederi Native Advertising; Marka Farkındalığı; Marketing; Marketing 4.0; Marketing 5.0; Pazarlama; Pazarlama 4.0; Pazarlama 5.0