M.Ü.T.F Odyoloji Bilim Dalı’ nda koklear implantlı hastalar için kullanılan konuşma testlerinin standardizasyonu - Gence, Zeynep (My University, 2001)
Koklear implantlı hastaların konuşma gelişimini değerlendirmek için bu tür hastalar için özel olarak hazırlanmış konuşmayı algılama testlerine ihtiyaç vardır. Denekler, odyolojik tetkikleri yapıldıktan sonra işitmelerine göre gruplara ayrılmışlardır. Bu çalışmada 50 normal işitmeli, 30 işitme kayıplı ve 17 koklear implantlı hasta kullanılmıştır. Daha sonra her denek grubunda deneysel koşullar eşit tutularak, M.Ü.T.F Odyoloji Bilim Dalı'nda hazırlanmış olan konuşma testi listeleri uygulanmıştır. Elde edilen verilerden her grubun doğru bilme oranları belirlenmiştir. İlk aşamada madde analizi yapılmış ve normal işiten grubun %5'ten fazla hata yapıldığı saptanan test maddeleri, test materyalinden çıkarılmıştır. Kalan maddelerin homojenizasyonu sağlanarak, 25'er maddeden oluşan alternatif test formları oluşturulmuştur. Bu alternatif test formları, testlerin çok sık uygulandığı koklear implantlı hastalarda öğrenme etkisini gidermekte kullanılacaktır. İkinci aşamada, normal işiten grubun, işitme kayıplı grubun ve koklear implantlı grubun doğru bilme oranlarıyla her madde için istatistiksel anlamlılık (ki kare) hesaplanmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı bulunan maddeler için aradaki anlamlı farkın hangi denek grubu tarafından yaratıldığı bulunmuştur. Test maddelerinin çoğunda üç denek grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Kapalı uçlu testlerde çoğunlukla farkı yaratan grubun normal işitmeli grup olduğu gözlenmiştir. Açık uçlu testlerde, özellikle cümle testinde farkı yaratan grubun yine normaller veya koklear implantlılar olduğu gözlenmiştir. Ölçüt geçerliliği de denetlenmiştir.

Speech perception test materials have been used in many clinical and research contexts and for a variety of purposes. It is needed to use speech perception tests that are developed especially for the cochlear implant patients for better evaluating their progress. In this study, 97 subjects were assessed. The subjects were separated into three main groups according to their audiological findings. 50 of the subjects were with normal hearing, 30 of the subjects were with bilateral mild-to-moderate sensorineural hearing loss and 17 of them were cochlear implant patients. This study was performed in two steps. All of the subjects were assessed to the seven different speech perception tests that are used for the cochlear implant patients in Marmara University School of Medicine Departement of Audiology. The experimental conditions were equal for each of the subjects. To standardize the test material; the difficulty index were applied to the results of the normal hearing group. Alternative shorter test forms were established with the rest of the items. While constructing new test forms, homogenization of the items were considered. Cochlear implant patients are very often assessed to the speech perception tests. Alternative test forms will be used in order to prevent the learning effect. The subject group differences for every item were also compared. A statistical significance was determined among the subjects.
Keywords: Cerrahi; Işitme Bozuklukları; Kulak hastalıkları (otoloji) ve işitme bilimi (odyoloji); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri