Örgütsel tükenmişlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve bir araştırma - İbrahimağaoğlu, Özden (My University, 2013)
ÖRGÜTSEL TÜKENMİŞLİK İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ VE BİR ARAŞTIRMA Araştırmanın amacı, Türk Bankacılık Sektöründeki X bankasında örgütsel tükenmişlik boyutları ile örgütsel bağlılık boyutları arasındaki ilişkileri ampirik çalışmayla ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni, Türkiye’nin önde gelen ilk beş büyük bankasından biri olan ve Gebze’de faaliyet gösteren özel sermayeli X Bankasının Dış Arama Birimindeki banka çalışanlarıdır. 110 çalışana gönderilmiş, 103 anket geri dönmüştür. Geri dönüş oranı %94’tür. Genel Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Envanteri, Allen-Meyer Örgütsel Bağlılık Ölçeği olarak üç bölüm, 44 sorulu anket uygulanmıştır. SPSS kullanılmıştır. Araştırmanın modeli, hipotezleri, varsayımları, sınırlılıkları, aritmetik ortalamalar, standart sapmalar, frekans, yüzde dağılımları, faktör analizi, geçerlilik ve güvenilirlik analizi yapılmıştır. Principal Component Analysis, Varimax With Kaiser Normalization teknikleri, KMO ve Barlett’s Testi kullanılmıştır. Pearson Korelasyon analizi ve demografik bulgular yapılmıştır. Duygusal tükenme; duygusal bağlılık ve normatif bağlılık ile negatif yönde ve orta düzeyde ilişkili iken, devam bağlılığı ile pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişkilidir. Duyarsızlaşma; duygusal bağlılık ve normatif bağlılık negatif yönde ve orta düzeyde ilişkili iken, devam bağlılığı ile pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı ilişkilidir. Kişisel başarı ile duygusal ve normatif bağlılık pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişkili iken, devam bağlılığı ile arasında anlamlı ilişki yoktur. 9 hipotezden 6’sı kabul, 3’ü reddedilmiştir. Reddedilen hipotezler devam bağlılığı ile ilgilidir. Sonuçlar ve öneriler vurgulanmıştır. tsel Tükenmişlik,Örgütsel BağlılıkABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL BURNOUT AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND A RESEARCH Purpose of study is to determine relationship between organizational burnout and dimensions of organizational commitment at Bank X Population of the study is bank employees at the External Search Department of Bank X, one of the top five leading banks in Turkey and operates in Gebze. 110 questionnaires were sent to employees and 103 were returned.Return rate is 94%. A three-part (General Information Form, the Maslach Burnout Inventory, Allen-Meyer Organizational Commitment Scale), 44-item questionnaire was applied. Using SPSS the research model, hypotheses, assumptions, limitations, arithmetic means, standard deviations, frequency, percentage, factor analysis, reliability and validity analysis were done. Principal Component Analysis, Varimax With Kaiser Normalization techniques,KMO and Bartlett's test were used. Pearson's correlation analysis and demographic findings were determined. Emotional exhaustion is negative to moderately related with emotional commitment and normative commitment while positive to moderately related with continuous commitment. Depersonalization is negative to moderately related with emotional commitment and normative commitment while positive to less related with continuous commitment. Personal success is positive to moderately related with emotional and normative commitment while it has no significant relationship with continuous commitment. 6 of 9 hypothesis were accepted, 3 were rejected. Rejected hypotheses are about continuous commitment. Conclusions and suggestions are emphasized. Organizational Burnout, Organizational Commitment
Keywords: Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış; Tükenmişlik (Psikoloji); Yönetim