Amin Maalouf'un Romanlarında Orta Doğu Ve Orta Doğu Sorununa Bakış - Akdeniz, Meliha (My University, 2019)
Lübnanlı meşhur yazar Amin Maalouf, eserlerinde Orta Doğu tarihini, Batılılara kendi dilleriyle anlatmakta ve Batı’nın oryantalist düşünce yapısını bir veri olarak çok iyi değerlendirmektedir. Sahiplendiği Doğu ağırlıklı kimliği eserlerine çok iyi yansıtan Amin Maalouf, kendisini çok kimlikli ve çok kültürlü biri olarak tanımlamaktadır. Yazar bu özelliklerinin yanı sıra oryantalist nitelikler barındırmaktadır.“Amin Maalouf’un Romanlarında Orta Doğu ve Orta Doğu Sorununa Bakış” adlı bu çalışmada, oryantalist nitelikleriyle Maalouf’un Orta Doğu’ya ve Orta Doğu sorununa nasıl baktığı konusu ele alınmıştır. Çalışmada içerik analizi esas alınmıştır. Bu kapsamda, öncelikle ilgili kavramlara yönelik literatür incelemesi yapılmıştır. Daha sonra da Amin Maalouf’un romanları, içerik analizi (içerik çözümleme) yöntemi ile ele alınmış; romanların kurgusu ve kişi kadrosu ile romanların mekân ve zaman özellikleri “Orta Doğu”ya yönelik kavramsal çerçeveden hareketle oryantalizm perspektifinden değerlendirilmiştir. İçerik çözümlemesi pragmatik ve dogmatik yaklaşımlar kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda Maalouf’un, oryantalist olarak görüldüğü için her ne kadar bazı çevreler tarafından çok uluslu, çok kültürlü ve barışçıl söylemleri eleştirilse de, bir Orta Doğulu olarak eserlerinde Orta Doğu’yu tüm yönleriyle ve tüm gerçekliğiyle çarpıcı bir şekilde yansıttığı sonucuna varılmıştır.

THE PERSPECTIVE ON THE MIDDLE EAST AND MIDDLE EAST PROBLEMS IN AMİN MAALOUF'S NOVELSThe famous Lebanese writer Amin Maalouf, whose works have been translated into many languages, tells the history of the Middle East in their own language to Westerners and evaluates the orientalist thinking of the West very well. Maalouf, who reflects his Eastern identity in his works, defines himself as a multi-identity and multiculturalist. Besides these features, the author possesses orientalist characteristics.In this study, named “Perspectives on the Middle East and the Middle East Problems in Amin Maalouf's Novels”, the issue of how Maalouf looks at the Middle East and the Middle East problems with its orientalist qualities have been discussed. The study was based on the content analysis model. In this context, first of all, literature review was conducted about realted studies and concepts. Then, Amin Maalouf's novels were analyzed by content analysis; the fiction of the novels and the staff, and the space and time characteristics of the novels were evaluated from the perspective of orientalism, based on the conceptual framework for the Middle East. In content analysis, pragmatic and dogmatic approaches were used. At the end of the study, it was concluded that Maalouf, as a Middle Eastern origin, reflects the Middle East in all its aspects and in all its reality in his works, although he is criticized as a multinational, multicultural and peaceful discourse by some circles just because he is regarded as an orientalist.
Keywords: Amin Maalouf; Middle East; Middle East Problem; Orta Doğu; Orta Doğu Sorunu Orientlism; Oryantalizm