Üniversitede iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin akademik personelin görüşleri - Mete, Cem Emre (My University, 2021)
İş sağlığı ve güvenliği, işin yapıldığı ortamda ve işin yapıldığı sırada iş ve işçi sağlığını olumsuz etkileyebilecek her türlü durumu engeller. İş sağlığı ve güvenliği kavramı çoğunlukla sağlık ve inşaat sektöründe karşımıza çıksa da eğitim kurumları için de önem arz etmektedir. Üniversitelerin eğitim görülen sınıf, atölye, laboratuvar, idari binalar ve kampüste yaşanabilecek iş kazalarının önlenebilmesi veya azaltılabilmesi için akademik personelin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki görüşleri değerlidir. Bu araştırma akademik personelin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görüşlerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Akademik personelin iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki görüşleri, iş sağlığı ve güvenliğinin etkinliğine ve gelecek çalışmalara katkı verecek niteliktedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi deseni olan olgubilim (fenomenoloji) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 15 akademik personelden oluşmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan maksimum çeşitlilik örneklemi ile belirlenmiştir. Veri toplama yöntemi olarak görüşme tekniği kullanılmış ve veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Toplanan veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların belli bir düzeyde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığına sahip oldukları, eğitim içeriklerinin yoğunluğu ve eğitim sektörünü kapsayan bilgilerin yetersiz olmasından dolayı iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinden memnun olunmadığı, akademik personelin katılımcı olarak yeterli düzeyde rol üstlenmemesinden dolayı iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tam anlamıyla oluşmadığı düşünülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması, iş kazası ve meslek hastalıklarının en aza indirgenmesi için tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alması gerekmektedir. Her üniversite öğrencisinin iş sağlığı ve güvenliği bilincine sahip birer çalışan olması için üniversite eğitimi sürecinde öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alarak mezun olmaları önerilmektedir.

Occupational health and safety prevent any situation that may adversely affect the health of workers and workers in the environment and during the work. Although the concept of occupational health and safety is mostly encountered in the health and construction sector, it is also important for educational institutions. The opinions of academic staff on occupational health and safety are valuable to prevent or reduce occupational accidents that may occur in classrooms, workshops, laboratories, administrative buildings and campuses of universities. This study aims to examine the views of academic staff on occupational health and safety. The opinions of academic staff on occupational health and safety will contribute to the effectiveness of occupational health and safety and to future studies. Phenomenology, which is a qualitative research method design, was used in the research. The study group of the research consists of 15 academic staff. The study group was determined by the maximum variation sampling, which is one of the purposeful sampling methods. The interview technique was used as the data collection method and the data were collected with a semi-structured interview form. The collected data were analyzed descriptively. According to the findings, it was determined that the participants had a certain level of occupational health and safety awareness. Due to the intensity of the training content and the insufficient information covering the education sector, it has been observed that the occupational health and safety trainings are not satisfied. Occupational health and safety culture has not been fully formed since academic staff do not play a sufficient role as a participant. All employees should be provided with occupational health and safety training to create a culture of occupational health and safety and to minimize work accidents and occupational diseases. University students must graduate by taking occupational health and safety training to become an employee with occupational health and safety awareness.
The opinions of academic staff on occupational health and safety in the university
Keywords: academic personnel; Administration; akademik personel; İş güvenliği; İş sağlığı ve güvenliği; Jop security; Occupational health and safety; Universities; Universities and colleges; university; üniversite; Üniversiteler; Üniversiteler ve yüksek okullar; Yönetim