Farklı LEED Versiyonlarının İç Mekânlardaki Su ve Enerji Verimliliği_x000D_ Üzerindeki Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Doğal kaynakların hızla tüketildiği ve sera gazı emisyonlarının artarak küresel ısınma etkilerinin her geçen gün daha da görünürhale geldiği günümüzde, sürdürülebilirlik çalışmaları ile çevreye verilen tahribatın azaltılması hedeflenmektedir. Doğal kaynakkullanımı ve yüksek emisyon değerleri sebebiyle, inşaat sektörü bu anlamda acil önlem alması gereken sektörlerdendir. Bukapsamda yeşil bina sertifikasyonları, inşaat sektöründeki sürdürülebilirlik uygulamalarını yönlendirmektedir. Busertifikasyonlar, güncel çevre sorunlarının çözümüne pozitif yönde etki edebilme amacı ile gerekli görüldükçeyenilenmektedirler. Bu çalışmada, dünyada en çok tercih edilen yeşil bina sertifikası olan Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik(LEED)’in iç mekândaki su ve enerji verimliliği alt başlıklarında yapılan güncellemelerin su ve enerji tüketimindenkaynaklanan CO2 emisyonlarını nasıl etkilediği analiz edilmiştir. Bu kapsamda, 2009 yılına ait LEED versiyon 3 ile 2019yılında yayınlanan güncel versiyon 4.1 arasındaki farklılıklar, versiyon 3 kapsamında sertifikalandırılmış örnek bir binaüzerindeki su ve enerji verimliliği analizleriyle ortaya konmuştur. Bu iki versiyon kapsamlı olarak incelendiğinde, iç mekândakisu verimliliği gereklilikleri üzerinde büyük güncellemeler olmamasına rağmen, yapılan değişikliklerin projeleri su tüketiminiazaltma, ya da alternatif su kaynaklarını kullanma konusunda teşvik ettiği belirlenmiştir. Bu sayede hem su kaynaklarınınkorunabileceği, hem de su tüketiminin azaltılmasıyla birlikte su arıtımı, dağıtımı ve atık suların bertarafından kaynaklanan CO2salımlarının %10,5 oranında azaltılabileceği tespit edilmiştir. Enerji verimliliği açısından ise versiyon 3’te takip edilenASHRAE 90.1-2007 ile güncel versiyonda takip edilen ASHRAE 90.1-2016 arasındaki farklılıklar sayesinde, aynı verimlilikoranının sağlanması için yapılacak uygulamalarla CO2 salımının %16,6 oranında azaltılabileceği ortaya konmuştur.

Nowadays, while natural resources are being depleted rapidly and the effects of global warming has become more distinct with_x000D_ the increasing greenhouse gas (GHG) emissions, it is aimed to prevent environmental degradation through sustainability_x000D_ studies. Due to the high consumption of natural sources and GHG emissions, construction sector is one those that should act_x000D_ immediately. In this context, green building certifications lead sustainability practices in the construction industry. These_x000D_ certifications are updated as necessary in order to provide solution for current environmental problems. In this study, how CO2_x000D_ emissions caused by water and energy consumption are affected by the updates in indoor water and energy efficiency subtitles_x000D_ of Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), which is the most preferred green building certification in the_x000D_ world, was analyzed. In this context, the differences between LEED v3 (published in 2009) and v4.1 (published in 2019) were_x000D_ revealed by conducting water and energy efficiency analyzes on a sample building certified under version 3. When these two_x000D_ versions are examined side by side, although there are no major updates on indoor water efficiency requirements, it has been_x000D_ shown that, the changes lead projects to either decrease the water use or use alternative water resources. In this way, it has been_x000D_ determined that, both water resources can be protected and as a result of reducing water consumption, CO2 emissions caused_x000D_ by water treatment, distribution and disposal of wastewater can be reduced by 10.5%. It was found that, thanks to the differences_x000D_ between ASHRAE 90.1-2007 (v3) and ASHRAE 90.1-2016 (v4.1), applications to be carried out to provide the same efficiency_x000D_ may reduce CO2 emissions by 16.6%.
Effects of Different LEED Versions on Indoor Water and Energy Efficiency